Kansalaisten osoitetietojen tulisi lähtökohtaisesti olla salaisia, katsoo keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren.

Eflgren kirjoittaa asiasta Puheenvuoron blogissaan, jossa hän esittää omia ajatuksiaan, ei edusta keskusrikospoliisia.

Suomessa kansalaisten henkilö-, ajoneuvo- ja osoitetiedot ovat lähtökohtaisesti julkisia, ja niiden salaaminen on kansalaisen itsensä vastuulla. Elfgren kertoo, että osoitetietojen julkisuutta säätelevää lakia täsmennettiin tänä vuonna yhteystietojen luovutuskiellolla ja asiakasrekisterin päivityskiellolla.

Päivitys koski viranomaisten ylläpitämää väestötietojärjestelmää, sillä jo aiemmin kansalaiset ovat voineet kieltää nimi- ja osoitetietojensa luovuttamisen markkinointi- ja muihin samankaltaisiin tarkoituksiin.

Elfgrenin mielestä kansalaisten yhteystietojen tulisi olla julkisia vain kansalaisen ”nimenomaisella suostumuksella”. Hän kehottaakin kansalaisia salaamaan tietonsa väestörekisterissä ja muun muassa Trafin ajoneuvorekisterissä.

–Suosittelen lämpimästi yhteystietojen luovutuskieltoa vaikka siihen ei juuri nyt olisi mitään erityistä syytä. Sama kielto myös ajoneuvorekisteriä ylläpitävälle Trafille, Elfgren neuvoo blogissaan.

–Toivottavia lakimuutoksia odotellessa kannattaa siis lähtökohtaisesti olla antamatta osoitetietojaan milloin mihinkin tarkoitukseen ja erityisesti kun niitä kysellään verkossa.

Elfgrenin mukaan kysymys on hänelle ennen kaikkea periaatteellinen. Kyse on hänen mielestään enemmän kansalaisten "subjektiivisesta turvallisuudentunteesta" kuin esimerkiksi rikosten uhasta.

–Henkilötietojen pitäisi olla salaisia ellei kansalainen toisin ilmoita. Eikä toisin päin, kuten nykyisin, Elfgren sanoo Uudelle Suomelle.

Elfgrenin mukaan yksi syy osoitetietojen julkisuuteen on se, että valtio saa tuloja niiden myynnistä yrityksille, jotka käyttävät niitä muun muassa markkinoinnissaan. Tämä antaa kuitenkin myös mahdollisuuden tietojen väärinkäytölle, Elfgren arvioi.

–Tottakai se helpottaa niiden elämää, jotka tarkoituksella haluavat lähestyä kansalaista, Elfgren sanoo.

Tietojen luovutuksen voi kieltää Väestörekisterikeskuksen verkkolomakkeiden avulla. Viranomaisille niiden tehtävien hoitamisessa tarpeelliset tiedot luovutetaan edelleen.