Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto katsoo, että Suomen Yrittäjät on omilla kannanotoillaan ja vastatoimillaan ilmoittautunut juuri sellaiseksi ”ulkoparlamentaariseksi voimaksi”, joiden valtaa Yrittäjät on ay-liikkeen tapauksessa kritisoinut.

Tällä viikolla lakkoilevaa Teollisuusliittoa johtava Aalto ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen kommentoivat tilannetta Yleisradion aamutelevisiossa maanantaina. Teollisuusliiton lakko alkaa torstaina, mutta toisen suurliiton JHL:n lakko alkoi jo maanantaina.

Suomen Yrittäjät kehotti perjantaina – vastauksena lakkoilmoituksiin – liittoihin kuulumattomia, järjestäytymättömiä yrityksiä lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen. Lue lisää: Suomen Yrittäjiltä kova vastaveto: ”Lopettakaa ay-maksujen periminen”

”Yrittäjien hyökkäys ammattiyhdistysliikettä vastaan vain voimistuu näillä ulostuloilla”, Aalto kommentoi Yleisradion aamutelevisiossa.

”He ilmoittautuvat tässä omalta osaltaan osapuoleksi [hallituksen ja ay-liikkeen väliseen kiistaan].”

Jyrki Mäkynen perusteli Yrittäjien vastareaktiota lähetyksessä.

”Miksi me operoisimme ay-liikkeelle varojenkeruuta, kun se toimii tällä hetkellä meitä työnantajia ja eduskunnan päätöksiä vastaan”, hän kysyi.

Mäkysen mielestä liittojen toimenpiteet ovat karanneet täysin käsistä.

”Ne eivät ole missään suhteessa tähän asiaan.”

Riku Aallon mukaan lakossa ei ole kysymys arvovallasta tai valtataistelusta vaan siitä, että ay-liike ei hyväksy irtisanomissuojan heikentämistä – edes vähäisissä määrin.

Sekä Aalto että Mäkynen toivoivat tilanteeseen pikaista ratkaisua. Aalto ei pitänyt mahdottomana, etteikö hallituksen väläyttämä työaikalain edistäminen vaihtoehtona irtisanomissuojan heikentämiselle voisi avata tilannetta.

Lue lisää aiheesta:

Li Andersson tylyttää: ”Missä olivat huolestuneet yrittäjät kun lapsilisiä ja kansaneläkkeitä leikattiin?”

Tutkijalta tyly ryöpytys: ”Ajatus työllistämismahdollisuuksien parantamisesta pelästytti järjestöjohtajat kohtalokkaaseen virheliikkeeseen”

Jupakka JHL:n lakosta: ”Tästä bluffista on vain katsottava läpi”

Tästä syystä työnantaja tilittää ay-maksusi – Anders Blom: ”Kommunismin pelko”

Nyt tuli kova ilmoitus: Kahden päivän lakko alkaa 22.10.2018