Hallitustunnustelijaksi nimitetty sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ounastelee, että varsinaisten hallitusneuvotteluiden käynnistäminen voi viivästyä muutamalla päivällä puolueiden kesken käytävien talouskeskustelujen vuoksi.

”Kun olen alun perin puhunut siitä 6. päivän ajankohdasta, niin saattaa olla, että se saattaa mennä muutaman päivän pidemmälle”, Rinne toteaa.

Sdp on käynyt tällä viikolla puoluesihteerien kesken kulisseissa keskusteluja taloudesta jo tällä viikolla. Rinne sanoo nyt, että keskusteluja olisi hyvä käydä pienempienkin puolueiden kesken.

”Sen perusteella mitä tämän viikon aikana tapahtui isojen puolueiden välisissä keskusteluissa talouspolitiikasta ja joihinkin muihin kysymyksiin liittyen, niin arvioin, että saattaa olla tarpeen, että sitä keskustelua jatketaan kaikkien puolueiden kanssa ennen kuin varsinaisiin neuvotteluihin lähdetään 6.-7. toukokuuta”, Rinne sanoo.

”Kun näiden kolmen ison kanssa on käyty talouskeskustelua ja vähän muitakin asioita läpi, niin se palaute, jota näistä keskusteluista olen saanut, on osoittanut, että tarvitsemme yhden päivän lisää täsmentäviin neuvotteluihin”, hän lisää ja tähdentää, että lisäpäiviä voisivat olla perjantai 3. toukokuuta ja sunnuntai 5. toukokuuta.

Rinne korostaa, että sdp haluaa hallituksen mukaan suuremman puolueen - perussuomalaiset, kokoomuksen, keskustan ”tai kaikki kolmekin” – enemmistöaseman saamiseksi eduskunnassa.

Suuren vaalitappion kärsinyt keskusta on kuitenkin viitoittamassa itselleen tietä oppositioon. Ja vaikka perussuomalaisia ei suoralta kädeltä torjuttukaan, on Rinne vieroksunut Jussi Halla-ahon (ps) aiempia blogikirjoituksia ja tämän arvomaailmaa.

Lue myös: ”Persut pelattiin pois näillä kysymyksillä” – Antti Rinteen ensimmäinen kysymys herättää huomiota

Rinteeltä kysyttiinkin suoraan, onko lisäpäivien tarkoitus hakea lisäaikaa kokoomuksen ja sdp:n kantojen yhteensovittamiseen.

”Tämä tilanne on täysin auki. Ei ole mitään ennakkoasetelmaa, mistä lähdetään liikkeelle. Kuten sanoin, kaikki puolueet ovat samalla viivalla vastauksia antaessaan. Samat kysymykset on mennyt. Oletan, että niihin vastataan vakavalla mielellä ja sitten arvioidaan”, Rinne vastaa.

Lue myös: Petteri Orpon kuitti Rinteen 29 kysymykselle: Osasin odottaa, olen oppinut tuntemaan toverien tapaa tehdä

Vaikka hallitusneuvottelujen aloitus Rinteen alkuperäisestä aikataulusta, korostaa hän, että tavoite on yhä saada hallitus muodostettua toukokuun lopulla, 27. päivä. Näin uudet ministerit ehtivät perehtyä tehtäviinsä ennen kuin Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuussa. Tuolloin suomalaisministerit johtavat puhetta eri ministerineuvostojen kokouksissa.

”Se, että neuvottelut menisivät tästä muutaman päivän yli, ei muuta tilannetta. Tavoitteena on, että kesäkuun alkuun mennessä noin karkeasti ottaen saataisiin lopputulos aikaiseksi, jotta puheenjohtajuuskausi saataisiin mahdollisimman mallikkaasti liikkeelle”, Rinne toteaa.

LUE LISÄÄ:

Lista julki – Tässä ovat Antti Rinteen hallituskysymykset

Antti Rinne aloittaa hallitustunnustelut – ”Kaikki puolueet ovat prosessissa mukana”