Pääministeri Antti Rinne (sd) ja hakukoneyhtiö Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoivat perjantaina Googlen tekevän Suomeen ja Eurooppaan todella suuren investoinnin Googlen Haminan datakeskukseen. Investoinnin arvo on 600 miljoonaa euroa.

Sen lisäksi Google investoi Suomen tuulivoimaan arviolta ainakin 275 miljoonaa euroa eli yhteensä 255 megawatin tehoon.

LUE MYÖS:

Pääministeri Rinne oli erityisen tyytyväinen Googlen investointeihin ja Rinne korostaa, että Suomi on hyvä investointiympäristö.

”Tämä on erinomainen uutinen Suomelle”, Rinne sanoi.

Googlen toimitusjohtaja Pichai sanoo, että Suomella on merkittävä rooli Googlen digistrategiassa. Yhtiö aikoo tehdä kahden seuraavan vuoden aikana kaikkiaan 3 miljardin euron investoinnit datakeskuksiin ympäri Eurooppaa, josta Haminan osuus on siis 600 miljoonaa.

Viime toukokuussa Google ilmoitti jo 600 miljoonan investoinneista Haminaan. Uusien investointien myötä kokonaisinvestoinnit Haminaan nousevat 2 miljardiin euroon. Googlen mukaan ennen tämänpäiväisiä julkistuksia tehdyt investoinnit ovat synnyttäneet arviolta 4 300 työpaikkaa suorasti ja epäsuorasti.

Uusiutuvaan energiaan Google investoi kaikkiaan nyt EU:n alueella miljardi euroa. Suomen lisäksi Belgian, Tanskan ja Ruotsin tuulivoimaan.

Pichain mukaan Suomi on hyvä investointiympäristö Googlelle. Kokemukset Haminan datakeskuksesta ovat olleet yhtiölle erinomaiset.

”Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten internetin avulla saadaan aikaan taloudellista kasvua. Odotamme innolla vuosien yhteistyötä Suomen hallituksen kanssa ja yhdessä varmistamme kestävän digitaalisen talouden hyödyt”, Pichai sanoi.

Pääministeri Antti Rinteelle Pichain kehut sopivat kuin nenä päähän.

”Hallitukseni työskentelee sen eteen, että Suomeen saadaan lisää investointeja. Googlen tänään julkaisema investointisuunnitelma Suomeen ja Eurooppaan on merkittävä. Nämä investoinnit jälleen osaltaan osoittavat, että Suomi on erinomainen kohde investoida.”

Rinne totesikin, että Suomen vahvuuksia ovat vakaus ja turvallisuus, korkea osaaminen, hyvin toimiva ja tehokas hallinto ja korkea luottamus yhteiskunnassa.

”Nämä ovat merkityksellisiä tekijöitä kansainvälisessä kilpailussa investoinneista. Niitä haluamme myös vahvistaa. Hallitukseni uskoo siihen, että kun olemme mukana osana globaalien ilmiöiden ja megatrendien ratkaisuja, syntyy kestävää talouskasvua. Siksi panostamme osaamiseen ja koulutukseen.”

Investoinnin lisäksi Rinne keskusteli Googlen toimitusjohtaja Pichain kanssa digitalisaatiosta, digitaalisesta taloudesta, osaamisen kehittämisestä ja ilmastokysymyksistä.

”Sain kuulla, että tuulivoimainvestointien jälkeen päästöttömän sähkön tuotanto vastaa lähes kokonaan Suomen datakeskuksen sähkönkulutusta. Olen tyytyväinen siitä, että ilmasto on otettu tosissaan tässä suunnitelmassa.”