Antti Rinteen (sd) hallitus ilmoitti torstaina eduskunnassa, että se ei ”tässä tilanteessa” harkitse niin sanottujen Isis-naisten ja heidän lastensa evakuointeja Lähi-idän konfliktialueen leireiltä. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on kuitenkin myöhemmin vastannut kritiikkiin vihjaten, että tämäkin vaihtoehto olisi yhä harkinnassa.

”Kuten keskustelussa käytiin läpi, Suomi edelleen selvittää tilannetta monista näkökulmista”, ministeri Ohisalo, vihreiden puheenjohtaja, vastasi Twitter-kritiikkiin torstaina hallituksen linjauksen tultua hieman aiemmin julki.

Ihmisoikeusjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala oli kohdistanut Ohisaloon kritiikkinsä hallituksen linjauksesta.

”Olen järkyttynyt tästä uutisesta. Suomi jättää omat kansalaisensa ja näiden lapset Syyrian al-Holin leirille taistelemaan hengestään? Pitääkö tieto paikkansa Maria Ohisalo, [ulkoministeri] Pekka Haavisto? Kuka päätöksestä vastaa ja mitkä ovat juridiset perusteet”, Vartiala kyseli tviitissään.

Juttu jatkuu tviitin alla.

Vartiala toteaa olevansa huojentunut Ohisalon vastauksesta.

Ministeri Ohisalo korosti myös eduskunnan keskustelussa, että lapsen oikeudet velvoittavat Suomea ja että hallitus kerää parhaillaan asiantuntijatietoa muun muassa leirien oloista. Samoin ulkoministeri Pekka Haavisto, Ohisalon puoluetoveri, totesi hallituksen selvittävän, mitä apua mahdollisesti tarvitaan. Hän ei kuitenkaan viitannut aktiivisiin toimenpiteisiin, vaan tilanteeseen, jossa tällaisia ihmisiä saapuisi Suomen konsulaattiin jossakin maassa. Suomen kansalaisina heidän maahantuloaan ei voi estää.

Pääministeri Antti Rinteen evakuointien vastainen linjaus oli kuitenkin tiukka ja selkeä. Konsulipalvelulaki ei hänen mukaansa sovellu Isis-kysymykseen, eikä leireillä olevia lähdetä sen perusteella tuomaan Suomeen.

”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä, ne eivät sovellu tähän laisinkaan”, Rinne sanoi.

”Nyt haetaan ratkaisua, joka tulee tyydyttämään suomalaisia moraalisesti ja eettisesti mutta myös turvallisuuden osalta. Arviointeja täytyy toteuttaa yksilökohtaisesti, kun näitä päätöksiä tullaan tekemään. Yhtäkään heitä ei voi estää tulemasta Suomeen, jos he päättävät lähteä sieltä leireiltä.”

LUE LISÄÄ: Nyt tuli Antti Rinteeltä selkeä kanta ”Isis-naisiin”: ”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä”

Ohisalon osin Rinteestä eriävän linjan nosti ensin esiin oppositiopuolue kokoomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteeri Tuomas Tikkanen puolestaan tulkitsi, että Rinteen hallitus tuli torstain päätöksellään kokoomuksen ja puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon linjoille. Orpo sai aiemmin linjauksestaan kovaa kritiikkiä etenkin todettuaan, että myös leireillä olevien lasten auttamista täytyy harkita tapauskohtaisesti.

”Tänään eduskunnan kyselytunnilla hallitus ilmoitti pääministeri Rinteen suulla, että Suomi ei aio evakuoida Syyriassa leireillä olevia Isis-toimijoita Suomeen. Rinteen mukaan lain mukainen apu ei sovi tilanteeseen. Hän myös sanoi, että Isisiin lähteneet on arvioitava yksitellen, jos palaavat. Rinne kertoi myös hallituksen kantana, että myös lasten kohdalla tapauksia pitää arvioida yksittäisesti”, Tikkanen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Rinne siis käytännössä kertoi Suomen hallituksen linjaksi tismalleen saman asian, mitä Orpo eilen pohti twiitissään. Samat puolueet, Vihreät ja Vasemmistoliitto etunenässä, jotka eilen moralisoivat keskustelussa muita, päätyivät tänään samalle kannalle.”

Petteri Orpo totesi kohua herättäneessä tviitissään, että hän ei tunne ”mitään sympatiaa niitä kohtaan, jotka ovat vapaaehtoisesti lähteneet Suomesta palvelemaan terroristijärjestöä”. Hän lisäsi, että ”lasten kohdalla pitää harkita tapauskohtaisesti”.

”Lapsi ei ole voinut kohtaloonsa vaikuttaa. Pieniä lapsia on pyrittävä auttamaan, mutta se on vaikeaa, sillä viranomaisten toimivaltuudet Syyriassa ovat rajalliset. Ilman vanhemman lupaa lasta ei voi tuoda takaisin. Siksi tarvitaan tapauskohtaisia toimia”, Orpo totesi.

LUE MYÖS:

Riita ”Isis-naisista” repesi uudelleen – Jihadismin tutkija: ”Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät”

Oikeustieteilijöillä selvä kanta ”Isis-naisiin” – HS: ”Valtiolle ainakin velvollisuus avustaa lapsien sekä heidän huoltajiensa tuomisessa maahan”

Väittely ”Isis-naisista” jatkuu hallituksen sisällä: ”Kanta nojaa pohjoismaiseen linjaan, josta Suomi ei voi poiketa”