Sijoittajat ovat tottuneet osakemarkkinoilla Donald Trumpin aikana vauhdikkaaseen menoon, kun yksi presidentin lähettämä Twitter-viesti voi nostaa tai laskea indeksejä prosentteja. Esimerkiksi heinä-elokuun taitteessa kaikki näytti hyvältä, mutta sitten Trump päätti määrätä Kiinalle lisätulleja, joihin Kiina odotetusti vastasi elokuun lopulla.

Osakekurssit heilahtelivat elokuun puolivälissä rajusti, kun Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionlainan korko laski 2-vuotisen koron alle. Korkokäyrän kääntymiseksi kutsuttu efekti on perinteisesti ennustanut hyvin talouden taantumia.

Riskiasiantuntija ja Applied Investments Strategies -yrityksen toimitusjohtaja Robert Ross lataa suoraan, että nykyisillä osakekursseilla ei ole enää mitään informaatioarvoa.

”Ihmisten pitäisi keskittyä korkomarkkinoihin. Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionlainan korko sisältää finanssimarkkinoiden suurimman paketin faktatietoa. Se on tehokkain tunnusluku, jos haluaa tietää totuuden.”

Ross muistuttaa korkokäyrän vain ennustavan taantumaa, ei lupaavan sitä.

”Korkomarkkinat ennustavat riskejä, eivät taantumia. Nyt se kertoo meille, että on suuri riski tuskallisille taantumavuosille.”

Trump on pitkään yrittänyt saada Yhdysvaltain keskuspankkia Fediä tekemään ohjauskorkoon 100 pisteen leikkauksen. Rossin mukaan tämä on ”potaskaa”.

”Fedillä on 225 korkopistettä jäljellä. Kun pisteet ovat loppu, niin työkalupakissa ei ole muuta kuin valtionlainojen ostaminen. Korkomarkkina kertoo meille aika selvästi, että jos käytämme rahapolitiikan luodit liian nopeasti, niin seuraavasta taantumasta tulee tuskallinen.”

”Yleensä ennen taantumia on tehty veroleikkauksia. Meillä ei ole sitä mahdollisuuttakaan enää”, Ross sanoo viitaten siihen, että Trumpin hallinto teki mittavat veroleikkaukset jo pari vuotta sitten.

Asiantuntijoiden mukaan leikkaukset kiihdyttivät Yhdysvaltain talouden kasvua. Yritysten investointihalukkuus on kuitenkin hiljentynyt, kun kauppasota ja maailmantalouden kasvun hidastuminen ovat vallanneet neuvotteluhuoneet.

Mikäli taantumaa tulee, niin Rossin mukaan Euroopan nykytilanne ei ainakaan paranna mahdollisuuksia selviytyä siitä kuivin jaloin.

”Eurooppa ei ole uudistanut finanssipoliittista järjestelmäänsä edellisen kriisin jälkeen. Siellä on yhtenäinen rahapolitiikka, mutta epäyhtenäinen finanssipolitiikka. Se on virheellinen järjestelmä.”

”Euroopalla ei ole enää rahapoliittisia keinoja eikä kykyä tehdä hyvää finanssipolitiikkaa.”

Ross muistuttaa, että taantuma ei välttämättä tule.

”On kuitenkin todennäköistä, että taantuma tulee jossain vaiheessa.”

LUE SEURAAVAKSI:

Viritettiinkö poliisille ansa? 2 kiinni epäiltynä Porvoon ammuskelusta

Poliisiylijohtaja kertoi karuja lukuja: ”Sanat pistooli, haulikko, kivääri tai rynnäkkökivääri mainittiin lähes 7000 kertaa”

Poliisi perustelee vaitonaisuuttaan Porvoon tapauksessa: ”On olemassa seikkoja, jotka tulee olla vain poliisin ja epäiltyjen tiedossa”

Antti Rinne Porvoon tapahtumista haastattelutunnilla: ”Henkii vakavasta muutoksesta yhteiskunnassa”

KRP tutkii kahta poliisin kohdistunutta murhayritystä – Epäiltyjen etsintä jatkuu

Kolmea poliisia ammuttu viikonlopun aikana – Sisäministeri Maria Ohisalo: ”Väkivalta poliisia kohtaan on väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan”