Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa on selvityttänyt matkustajamerenkulkuun eli ”viihderisteilijöille” kohdistuvien valtiontukien määrää. Summa on huima: Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun selvityksen mukaan Suomen valtio tukee matkustajamerenkulkua vuosittain noin 241–255 miljoonalla eurolla.

Keskeisin matkustajamerenkulun epäsuora tukimuoto on myynnin ja palvelujen arvonlisä- ja valmisteverottomuus. Sen määrä on 184 miljoonaa euroa vuodessa. Suorista tuista merkittävin on miehistökustannustuki, 38,7 miljoonaa euroa vuodessa.

Arvonlisä- ja valmisteverotuki sisältää risteilylaivojen saaman tuen ravintolapalveluista ja muista palveluista, ja Ahvenanmaan kautta kulkevilta laivoilta myös myymälämyynnin verotuen. MaRa katsoo, että miljoonatuet ”vääristävät viihderisteilijöiden ja maissa toimivien matkailu- ja ravintola-alan yritysten välistä kilpailua”.

– Viihderisteilijät pystyvät hinnoittelemaan esimerkiksi ravintolapalvelut useita kymmeniä prosentteja edullisemmaksi kuin maissa toimivat ravintolat. Viihderisteilijöiden tuet ovat hyvä esimerkki kilpailua vääristävistä tuista, joita pääministeri Juha Sipilän hallituksen tulisi leikata puolivälitarkastelussaan, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Epätasa-arvoinen tilanne näkyy MaRan mukaan selvästi kotimaan maksullisen majoituksen heikkona kehityksenä. Tukea saavia Suomen lipun alla olevia matkustaja-aluksia on 13. Kolme niistä liikennöi Saksaan, yksi Viroon ja yhdeksän Ruotsiin.

Tilastokeskuksen mukaan yritystukien kokonaismäärä oli vuonna 2014 noin 1,6 miljardia euroa, mistä palvelusektorin kuten kuljetusten osuus oli suurin eli 33 prosenttia.

Risteilyalusten laajamittainen tukeminen verovaroin on herättänyt aiemminkin ihmetystä.

Lue myös: Kokoomuslainen kävi risteilyllä ja äimistyi: ”Luulisi että tämä bisnes olisi kielletty”