Kuinka käy Kiinan ja Yhdysvaltain kilpailussa, mihin Kiina on matkalla ja kannattaako Kiinaan vielä sijoittaa? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan tämän viikon Markkinaraati-ohjelmassa.

Yhdysvallat varoitti taannoin Kiinan harkitsevan aseavun antamista hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvälle Venäjälle. Johtaja Timo Vuori Elinkeinoelämän keskusliitosta arvioi, että mikäli Kiina antaisi aseapua, Yhdysvaltain olisi pakko vastata siihen.

"Keinot jäävät nähtäväksi. Ehkä myös talouteen liittyviä sanktioita voidaan käyttää. Yhdysvallat varmasti katsoo myös Eurooppaan ja Brysselin suuntaan ja kysyy, että mitäs te teette. Silloin ollaan mahdollisessa kierteessä, ja poliittisesti ja taloudellisesti suhteet entisestään heikkenevät. Tällä on väistämättä vaikutuksia myös talouteen”, Vuori sanoo Markkinaraadissa.

Suoran aseavun antamiseen on kuitenkin Nordic West Officen toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän mukaan pitkä matka, eikä hän pidä suoran aseavun antamista kovin todennäköisenä.

”Todennäköisempää on, että Kiina käyttää kavereitaan, eli Pakistania, Pohjois-Koreaa ja Afrikan maita, joiden kanssa sillä ja Venäjällä on sotilaallista yhteistyötä. Se käyttää siis kiertoteitä, mutta senkin Yhdysvallat haluaa nyt torpata”, Penttilä sanoo.

”Äärettömän riskialtista”

Kiina on pitkään hyötynyt siitä, että se on toiminut niin sanottuna Yhdysvaltain ja muun maailman tehtaana. Tuonti Kiinasta Yhdysvaltoihin ylittää viennin Kiinaan.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu katsoo, että Kiinalle tuskin olisi helppo valinta tiivistää yhteistyötään Venäjän kanssa ja sen myötä menettää markkinoitaan.

”Kiinalainen hyvinvointi kuitenkin isolta osalta vielä nojaa siihen, että vienti raksuttaa, ja ne markkinat ovat EU:ssa ja USA:ssa. Sen vaarantaminen on kyllä valtava riski Kiinan johdolle, kun talouskehitys on muutenkin viimeiset kolme vuotta ollut aika heikkoa pandemian seurauksena”, Koivu pohtii.

Hänen arvionsa mukaan Kiinalle olisi tässä taloustilanteessa ”äärettömän riskialtista” viedä kauppasotaa pari pykälää korkeammalle.

”Samaan aikaan on nähty viimeisten vuosien aikana, että talous ei ole enää se ykkösprioriteetti Kiinan johdolle. Presidentti Xi Jinpingin joukot priorisoivat muita asioita, ja siellä globaali kunnianhimo on hirmuisen korkea”, Koivu jatkaa.

Uusi kylmä sota

Viime vuonna Yhdysvallat päätti tukea kehittyneiden puolijohteiden kotimaista tuotantoa ja asettaa niille vientikiellon Kiinaan. Jotkut asiantuntijat ovat rinnastaneet tilanteen jopa uuteen kylmään sotaan. Penttilä yhtyy näkemykseen, mutta toteaa sen olevan hyvin erilainen kuin edellinen kylmä sota.

”Ollaan tilanteessa, jossa on Kiina ja Kiinan kaverit vastaan länsi ja lännen kaverit. Kyllä tätä voi kutsua uudeksi kylmäksi sodaksi, kun muistetaan, että se ei ole mikään toisinto siitä ensimmäisestä”, Penttilä sanoo.

Hongkongissa ei Penttilän mukaan saa enää rehellistä analyysiä Kiinasta, joten hän vieraili vastikään Singaporessa.

”Siellä monet puhuivat, että tämä oli Yhdysvalloilta sodanjulistus”, hän sanoo viitaten Yhdysvaltojen sirulainsäädäntöpakettiin.

Ohjelmassa Penttilä esittää myös muun muassa arvion siitä, kuinka pitkään uusi kylmä sota voi jatkua ja mikä sen voi päättää.

Katso kaikki Markkinaraati-ohjelmat täältä.