F-Securen hallituksen puheenjohtaja ja entinen Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ottaa kantaa käynnissä olevaan keskusteluun koronavirusepidemian mahdollisesta toisesta aallosta ja kasvomaskisuosituksen tarpeellisuudesta.

”’Linjaus maskeista ei ole ajankohtainen’ ja ’asiantuntijat ovat lomalla’. Vastuullinen johtaminen on asioiden ennakointia, aktiivista tulevaisuuteen vaikuttamista. Toimitaan nyt, jotta haluamamme tulevaisuus toteutuisi ja epämieluisat tulevaisuuden vaihtoehdot jäisivät pelkiksi pelottaviksi skenaarioiksi”, Siilasmaa tviittaa viitaten sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan kommentteihin MTV:llä.

Varhila sanoo, että asiantuntijat ovat nyt lomalla ja maskiasiaa mietitään aktiivisesti sitten, kun lomat ovat ohi.

”Elokuulle osuu paljon asioita, jossa suuret määrät ihmisiä lähtee liikkeelle, ja totta kai siinä vaiheessa taudin etenemisen riski on huomattavasti suurempi kuin kesän aikana. Tästä THL:ssä ja STM:ssä ollaan huolissaan”, Varhila myös sanoo.

Siilasmaa ei hyväksy lomaselitystä.

”STM:n kansliapäällikkö edustaa koko valtionjohtoa kommenteillaan. Hänen puheistaan saa sen mielikuvan, että tulevaisuuden kannaltamme edulliseksi muokkaamisen sijaan odotellaan, katsotaan mitä tapahtuu ja reagoidaan jälkikäteen. Hengityssuojaimien käyttö on muodostunut tämän passiivisen ajelehtimisen symboliksi. Kuukausien vatvomisen jälkeen asiantuntijoiden lomat estävät etenemisen”, Siilasmaa tviittaa.

”Suojavarusteiden riittävyys? Lainsäädännöllinen varautuminen? Viranomaisten yhteistyö yleisesti? Ajantasaisen tilannekuvan varmistaminen? Suurten lentoasemien ja satamien toiminta? Ajatellaanpa, että maskeja edellytettäisiin vaikkapa joukkoliikennevälineissä. Kustannukset ja vaiva ihmisille jäisi mitättömän pieneksi verrattuna merkittävämpiin vapauksien rajoitukseen kuten koulujen sulkemiseen tai liikkumisen rajoituksiin. Nyt linjana on odottaa, että toinen aalto tulee ja tämän jälkeen antaa ohjeita ja lisätä rajoituksia”, Siilasmaa kritisoi.

”Miksei haittavaikutuksiltaan vähäisempiä toimenpiteitä voisi tehdä ennakoivasti? Näin minimoitaisiin kärsimystä ja toisen aallon vakavuutta”, hän jatkaa.

Lääkäri-kansanedustaja Mirka Soinikoski (vihr) sanoo Uudelle Suomelle, että koronatartuntojen noususta on syytä Suomessakin olla huolissaan. Hänellä on myös ohje kaikkien koululaisten perheille.

LUE LISÄÄ:

LUE MYÖS: