RKP:n kansanedustaja ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos on huolissaan FST5-tv-kanavan kohtalosta. Wideroos ymmärtää Ylen säästötarpeen, mutta pitää ajatusta itsenäisen ruotsinkielisen tv-kanavan lakkauttamisesta mahdottomana.

-Täytyy miettiä uusia ratkaisuja - on se sitten FST5:n ja Teeman yhdistäminen tai joku muu - mutta ei lakkauttamista, se ei, se ei ole mahdollista, sanoo Wideroos Uudelle Suomelle.

-Paluuta entiseen ei ole. Siis siihen, että ruotsinkielistä ohjelmaa tuli vain muiden ohjelmien joukossa TV1:llä ja TV2:lla.

Wideroos ei vaadi, että ruotsinkielistä ohjelmaa pitää lähettää ympäri vuorokauden. Hänen mielestään Ylen pitää kuitenkin pystyä turvaamaan ruotsinkielinen tv-tuotanto ja ohjelmien lähettäminen primetime-katseluaikaan.

-Se vasta on katastrofi, jos ruotsinkielisten kaltainen vähemmistö ei voi tuottaa omia uutisia ja ohjelmia omasta näkökulmastaan. Sillä on ihan ratkaiseva merkitys, että ruotsinkielistä ohjelmaa tulee, tulee sitä sitten täysin omalta kanavalta tai jostain muualta.

Yhtenä vaihtoehtona Wideroos pitää juuri FST5:n ja Teeman yhdistämistä. Tällöin ruotsinkieliselle ohjelmistolle löytyisi lähetysaikaa paremmin kuin TV1:ltä ja TV2:lta suomenkielisten ohjelmien joukosta, mutta ohjelmistosta karsittaisiin pois turhuudet - kuten ulkomaiset osto-ohjelmat.

Wideroos on aiemmin kritisoinut muun muassa pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) siitä, että hallituksen suhtautuminen ruotsin kieltä kohtaan on muuttunut entistä epäsuotuisammaksi. Ylessä Wideroos ei kuitenkaan näe samaa ongelmaa.

-Meillä on ollut ihan hyvä yhteys Jungneriin ja muuhun Ylen johtoon. Olemme olleet vuoropuhelussa, ja heiltä on löytynyt ymmärrystä.

RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin toppuuttelee Uudelle Suomelle huolta FST5:n kohtalosta.

-Mitään esitystä sellaisesta asiasta ei ole YLE:ssä tehty. Olen kuitenkin huolissani YLE:n taloudellisesta tilanteesta ja toivon perusteellista ja avointa keskustelua YLE:n julkisen palvelun laadusta ja laajuudesta. Hätiköityjä päätöksiä ei saa tehdä, Wallin vastasi tekstiviestitse.

Keskustelu FST5:n lakkauttamisuhasta sai alkunsa, kun Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner ei pystynyt lupaamaan Ylen ruotsinkielisen osaston työntekijöille, että kanava tulee säilymään vähennyksiä tehtäessä.