Formula ykkösiä moititaan aiheellisesti tylsyydestä, mutta joskus sarja tarjoaa merkittäviä yllätyksiä. Sellaisen tarjosi Valtteri Bottas ajettuaan Melbournen kisassa ylivoimaiseen voittoon.

Bottas nousi startissa heti kärkeen. Hän päihitti toiseksi sijoittuneen tallikaverinsa Lewis Hamiltonin yli parillakymmenellä sekunnilla. Kaiken lisäksi Bottas vielä uhmasi Mercedes-tallin käskyä auton säästelystä ja nappasi lopussa ajamastaan kisan nopeimmasta kierroksestaan ylimääräisen pisteen.

Kisan jälkeen Bottas ei ollutkaan se kiltti naapurinpoika. Maaliintulon jälkeen hänen suustaan kuultiin Mercedeksen tiimiradiossa kriitikoille osoitettu englanninkielisin rumin sanoin höystetty viesti. Suomeksi Bottas sanoi C Moren tv-haastattelussa, että kriitikot voivat ”vetää viikseen”.

Talven aikana Bottakselle oli kasvanut parta. Hänen kerrottiin vetäneet kunnon kännitkin. Melbournessa nähtiinkin ”rokimpi Bottas 2.0”, jolla oli kova uho päällä.

Valtava ero Hamiltoniin selittyi osaksi sillä, että Hamiltonin Mercedeksen pohja oli vaurioitunut. Hamilton tiesi, ettei voisi haastaa Bottasta ja keskittyi varmistelemaan Mercedekselle kaksoisvottoa. Moottoria ja vaihdelaatikkoahan oli turha rasittaa liikaa, koska kauden aikana niitä on rajallinen määrä käytössä.

Silti Bottaksen esitys oli Hamiltonille suoranainen myrskyvaroitus. Bottas ei suinkaan antaudu tallin kakkoskuljettajaksi. Suomalainen ei halua jäädä historiaan uutena Gerhard Bergerinä, Ricciardo Patresena tai Rubens Barrichellona, jotka opittiin tuntemaan Ayrton Sennan, Nigel Mansellin ja Michael Schumacherin aseita kantavina kiltteinä lampaina eli siis kakkoskuskeina.

”Rokimpi Bottas 2.0” taistelee olemassaolostaan ja haluaa osoittaa olevansa mestariainesta. Jos jatkosopimusta Mercedeksen kanssa ei tule, saattaa Bottas kelvata toiseen huipputalliin, kuten esimerkiksi Ferrarille.

Keke Rosberg totesi aikoinaan, että F1-kuljettaja on niin hyvä, kuin viimeinen kilpailunsa. Kaudesta on ajamatta vielä 20 kisaa ja tilanne voi muuttua nopeasti. Muistettakoon, että viime kaudella Bottas oli alkukaudella lupaavassa iskussa, mutta romahti kesän tultua.

Ferrari oli viime kesänä etulyöntiasemassa ja Bottas kuljettajien pisteissä liian kaukana Hamiltonista. Mercedes päättikin tehdä Bottaksesta siipimiehen, kuten tallipomo Toto Wolff ilmaisi ja vei tältä kaiken lisäksi voiton Sotshin kisassa tallimääräyksellä. Tallin etu menee aina edelle ja ratkaisu oli oikea Mercedeksen voitettua tuplamestaruuden.

Mercedes panosti viime kaudella autonkehityksessään Hamiltonia varten, mikä osaltaan selitti Bottaksen tappioita. Ovathan miesten ajotyylit tiettävästi aika erilaiset.

Nyt Bottas on saanut uuden mahdollisuuden. ”Rokimpi Bottas 2.0” voitti Hamiltonin ensimmäisessä erässä.

Mercedeksen ylivoimakin on Bottakselle hyvä uutinen. Jos Ferrari tai Red Bull ei kykene kuromaan etumatkaa, ei siipimiehen rooli tule Bottasta uhkaamaan.