Romanialaisen ehdokkaan eteneminen Euroopan syyttäjäviraston johtoon etenee.

EU-jäsenmaat hyväksyivät tänään Laura Codruþa Kövesin johtamaan uutta Euroopan syyttäjävirastoa.

Kövesin nimittäminen edellyttää vielä Euroopan parlamentin hyväksyntää, mikä ei ole vaikeaa, sillä jo aiemmin parlamentti on tukenut nimenomaan Kövesiä viraston johtoon.

Euroopan syyttäjävirasto aloittaa toimintansa ensi vuonna. Viraston tarkoitus on käsitellä muun muassa EU:n petoksentorjuntavirastosta tulevia juttuja, jotka käsittelevät EU-rahojen väärinkäyttöä.

Kövesin nousu ensimmäiseksi Euroopan pääsyyttäjäksi on ollut vaikeaa, sillä Romanian hallitus on yrittänyt estää sen.

Sopiminen nimenomaan EU:n jäsenmaiden kesken on ollut vaikeaa. Kövesin lisäksi ehdolla oli kaksi muuta ehdokasta, joista ranskalaisella ehdokkaalla oli enemmän tukea jäsenmaissa keskuudessa. Lopulta Ranska veti tukensa ranskalaiselta ehdokkaalta, minkä jälkeen pattitilanne alkoi ratketa.

Kövesi on tehnyt tuloksekasta korruptionvastaista työtä omassa maassaan. Kövesi johti Romanian korruptionvastaista virastoa vuosina 2013–2018, jonka aikana keskeisiä romanialaispoliitikkoja asetettiin syytteeseen korruptiosta. Tutkittaviksi joutui niin ministereitä, parlamentaarikkoja kuin kaupunkien pormestareitakin. Osa joutui vankilaan.

Viime vuonna Romanian hallitus erotti Kövesin virastaan syyttäen hänen toimiaan poliittisesti motivoituneiksi. Kövesiä vastaan on myös käynnistetty useita tutkintoja, mutta niistä on luovuttu, koska todisteita Kövesiä vastaan ei ole löytynyt.

Kövesi toimii tällä hetkellä syyttäjänä syyttäjävirastossa Romanian korkeimmassa oikeudessa.