Euroopan unionin pitäisi kieltää kerjääminen, katsoo Kosovon romanipakolaisten säätiön puheenjohtaja Paul Polansky Helsingin Sanomien julkaisemassa kirjoituksessaan.

Suurin osa kerjäämisestä on rikollisten pyörittämää isoa bisnestä, kertoo romanien elämää vuosien ajan läheltä seurannut Polansky.

–Valtaosaa siitä hallitsevat rikolliset, jotka käyttävät hyväkseen lapsia, tai ahneet yksittäiset ihmiset, jotka ovat keksineet hyödyntää tuottoisaa petosta. Kokemuksesta voin sanoa, että kerjääminen ei ruoki köyhiä, kirjoittaa Polansky.

–Moni romani järkyttyy kuullessaan, mitä teen juuri nyt: julistan, että yksi heidän vanhimmista ja omissa silmissä kunniakkaimmista perinteistään pitäisi kieltää.

Polansky kertoo aluksi tyrmistyneensä, kun Suomessa pohdittiin kerjäämisen kieltämistä. Mieli kuitenkin muuttui, kun hän pohti tarkemmin vuosien saatossa näkemäänsä.

–Olen kuullut useilta huolestuneilta romaniperheiltä isistä, jotka myyvät lapsiaan kerjäysjengeille – lapsia, joilla on luita poikki ja jotka saadaan siten näyttämään epämuodostuneilta, sillä se vetoaa ihmisten tunteisiin ja saa heidät raottamaan lompakkoaan. Kyse ei ole myytistä tai legendasta, vaan näin todella tapahtuu liian usein, kertoo Polansky.

–Albaniassa olen haastatellut romaniperheitä, jotka vuokraavat lapsiaan 300 eurolla kuukaudeksi jengeille, jotka vievät heidät Kreikkaan kerjäämään turisteilta.

Polanskyn mielestä kerjäyskielto ei siis olisi ”hyökkäys romaneja vastaan”, vaan yksi avain heidän ongelmiensa ratkaisuun.

–Romanit tarvitsevat apua, ja heitä on hyljeksitty liian kauan. Toisaalta romanien täytyy myös itse auttaa itseään ja ponnistella tullakseen hyväksytyiksi. Kerjääminen ei auta heidän asiaansa.