35 pikavippiyritystä on hakenut joulukuun alussa pakolliseksi tullutta luotonantajarekisteröintiä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. Näistä 23 on jo saanut myönteisen päätöksen, mutta ainakin muutamaa epäilyttävää yritystä odottaa hylkäys.

Epäilyttävien tapausten käsittely on kesken, mutta 3–5 yrityksen kohdalla hylkäys näyttää todennäköiseltä, kertoo ylitarkastaja Timo Korhonen Uudelle Suomelle. Lupaa ei ole tulossa, koska yhtiöiden johdolla on talousrikostaustaa tai heidät on katsottu epäpäteviksi luottotoimintaa pyörittämään.

–Lisäksi on muutamia epäilyjä, että kyseessä olisi bulvaaniyritys, jossa hakijana on jonkinlainen välimies. Mutta sellaista on hankala todistaa, koska tarkastamme vain rekisteröintitietoja, kertoo Korhonen.

Pikavippiyritysten yleistä luotettavuutta Korhonen ei pysty arvioimaan, koska suurin osa yrityksistä on niin tuoreita. Rekisteröinnin yhteydessä tarkistetaan vain yhtiöiden johdon edellytyksiä pyörittää luottoyhtiötä, ei yhtiön toimintaperiaatteita.

–Enimmäkseen yhtiöiden takana olevat henkilöt vaikuttavat ihan rehellisiltä yrittäjiltä. Mutta tässä on kyse vain henkilöistä, yhtiöiden toimintaan liittyviä ongelmia nousee esiin toiminnan myötä, Korhonen sanoo.

Luotonantorekisteröinnin tilanteesta kertoi tänään ensin Lainamarkkinat.fi-sivusto. Sivuston mukaan riittävä tuntemus luottotoiminnasta osoitetaan tutkintotodistuksella tai luottotoiminnan työkokemusta osoittavilla työtodistuksilla. Hakijan luotettavuus tarkastetaan liiketoimintakielto-, rikos- ja sakkorekisteristä.

Pikaluottoa tarjoavien yritysten on pitänyt rekisteröityä aluehallintoviraston rekisteriin joulukuun alusta alkaen. Ennen joulukuun alkua aloittanut luotonantaja saa kuitenkin jatkaa toimiaan toukokuun loppuun asti ilman rekisteröintiä.

Korhonen odottaa, että hakijoita tulee runsaasti lisää määräaikaan mennessä.