Rovion perustajakolmikkoon kuulunut Niklas Hed kertoo jättäneensä yhtiön, Talouselämä kertoo.

”15 Roviolla vietetyn vuoden jälkeen olen päättänyt katsoa mitä aidan toisella puolella on. Lähteminen oli vaikea päätös, mutta mikä matka tämä on ollut, ja mahtavat muistot! Kiitos kaikille entisille kollegoille ja ystäville”, Niklas Hed kirjoitti LinkedIn-päivityksessään tänään keskiviikkona.

Hän kertoo seuraavaksi hengähtävänsä ja pohtivansa kiinnostavia projekteja.

Hed perusti Rovion aluksi Relude-nimellä Assembly-ohjelmistotapahtuman jälkeen vuonna 2003. Hed on toiminut vuosien varrella muun muassa Rovion operatiivisena johtajana ja vetänyt yhtä yhtiön sisäisistä pelistudioista. Hän omistaa yhtiöstä enää 2,5 prosentin osuuden.

Rovion pääomistaja on Trema International Holdings, jonka taustalla ovat Niklas Hedin serkut Mikael, Camilla ja Jonathan Hed sekä heidän isänsä, entinen Rovion hallituksen puheenjohtaja Kaj Hed.

Niklas Hed ja hänen kaksi opiskelijakaveriaan Jarno Väkeväinen ja Kim Dikert osallistuivat Assembly-tapahtumassa mobiilipelien kehityskilpailuun kesällä 2003.

Heidän tavoitteenaan oli tehdä peli yhdelle ensimmäisistä älypuhelimista. Kolmikko vietti koko kesän ohjelmoiden. He asuivat opiskelijasolussa teekkarikylänä tunnetussa Otaniemessä.

”Teimme muut kämppikset hulluiksi ohjelmoimalla kaikki yöt läpeensä musiikkia kuunnellen. Meillä ei ollut kesätöitä, vaan keskityimme täysillä pelin tekemiseen”, Niklas kertoo Pelien valtakunta -tietokirjassa.

Tuloksena oli King of the Cabbage World, reaaliaikainen moninpeli: peliä pystyi pelaamaan samanaikaisesti muita pelaajia vastaan. Se oli todella haastava suoritus aikansa teknologialla. Pelin sankareita olivat räjähteitä väistelevät myyrät. Se voitti kilpailun. Tiimi sai palkinnoksi tietokoneet, pelien tekemisessä käytettävien ohjelmistojen lisenssejä ja liput alan messuille Yhdysvaltoihin.

Kilpailua sponsoroivat Nokia ja tietokonevalmistaja Hewlett Packard. Tuolloin HP:llä töissä ollut Peter Vesterbacka oli mukana kilpailun järjestämisessä. Voittonsa jälkeen Niklas Hed kysyi Vesterbackalta, mitä heidän kannattaisi tehdä seuraavaksi. Neuvo kuului: ”Perustakaa yritys ja alkakaa tehdä pelejä”.

Seitsemän vuotta myöhemmin, kun Angry Birds oli jo kovassa nousukiidossa, Vesterbacka tuli Rovioon töihin.

Hed, Dikert ja Väkeväinen perustivat Relude-nimisen peliyhtiön. Relude muuttui vuosien varrella Rovio Mobileksi. Peliala java-pelien ja matkapuhelinoperaattorien hallitsemassa maailmassa oli vaikeaa, ja Rovio kävi lähellä konkurssia.

Niklas Hedin setä Kaj Hed sijoitti Rovioon ensimmäisen kerran vuonna 2005, tuolloin miljoona euroa. Yhtiö teki vuosien varrella tappiota ja Kaj Hed sijoitti yhtiöön vielä kolme miljoonaa euroa lisää.

Tehtyään vuosia java-pelejä sen ajan matkapuhelimille mm. Nokian alihankkijana, Rovio lopulta löysi uuden suunnan ja osui kultasuoneen vuonna 2009 ilmestyneellä Angry Birdsillä.