Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) kertoo ministeriön jo valmistelleen toimia huolestuttavasti kasvaneen pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi. Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu varjostaa työttömyystilanteen viimeaikaista hyvää yleiskehitystä.

Yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleiden määrä lisääntyi 15 prosentilla viime vuoteen verrattuna. Työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteena on saada pitkäaikaistyöttömyys laskuun jo tänä vuonna.

Ministeriössä on Sinnemäen mukaan valmisteltu kehittämislinjaukset rakennetyöttömyyden alentamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Lähtökohtana on parantaa työvoimapalveluja niin, että useampi pidemmän aikaa työttömänä ollut henkilö saisi työpaikan avoimilta työmarkkinoilta. Linjaukset lähtevät ELY-keskuksiin ja TE-toimistoihin.

- Tavoitteena tulee olla, että pitkäaikaistyöttömien määrä saadaan käännettyä laskuun vielä kuluvan vuoden aikana. Työttömyys tulee lähivuosina kääntymään niukkuudeksi työvoimasta. Pärjäämme tuolloin paremmin jos toimimme nyt niin, että ihmiset eivät pysyvästi syrjäydy työmarkkinoilta, sanoo Sinnemäki tiedotteessaan.

- Kehittämislinjaukset luovat tälle tavoitteelle hyvän pohjan.

Muuten Sinnemäki on tyytyväinen siihen, että Suomi on selvinnyt taantumasta hallitulla työttömyyden kasvulla ja että työmarkkinat vetävät nyt kohtuullisesti.