Hoivayhtiö Esperi Care arvioi, että koko hoiva-ala joutuu arvioimaan uudelleen rakenteitaan ja toimintaedellytyksiään, kun viranomaisten vaatimukset ja valvonta kiristyvät. Vaatimukset koskevat ennen muuta henkilöstön määrää ja osaamista, ja ne aiheuttavat lisäkustannuksia.

”Nämä panostukset tulevat vaikuttamaan taloudelliseen tulokseen ja kassavirtaan olennaisesti ja negatiivisesti vuosina 2019 ja 2020”, yhtiön toimintakertomuksessa todetaan.

Tukholman pörssiin listattu hoivayhtiö Attendo antoi tulosvaroituksen Suomen kohoavien hoivakustannusten vuoksi jo keväällä.

Lue myös: Ay-pomo Attendo-väitteistä: ”Hoiva-ala on syöksynyt samaan kuolemanlaaksoon kuin rakennusala aikanaan”

Esperi Care arvioi toimintakertomuksessaan, että syntyvät lisäkustannukset viedään hintoihin. Tämä tarkoittaisi, että kunnat maksavat ostamistaan palveluista aiempaa enemmän hoivayritykselle. Ainakin osa kunnista on kuitenkin suhtautunut nihkeästi hinnankorotuksiin, joita ovat pitäneet esillä myös muut hoivayhtiöt. Monet kunnat kärsivät talousvaikeuksista.

Viime vuonna Esperi Caren kannattavuutta heikensivät yritysostot sekä uusien yksiköiden avaustappiot. Yhtiö teki viime vuonna yhteensä 15 yrityskauppaa sekä seitsemän liiketoimintakauppaa.

Tämän lisäksi yritys avasi 23 omassa yksikössään lähes 760 uutta asiakaspaikkaa. Viime vuoden lopussa Esperi Caren hoivakodeissa oli jo yli 6 900 asiakaspaikkaa. yhtiön hoivakodeissa asuu vanhuksia, kehitysvammaisia ja mielenterveyskuntoutujia.

Viime vuosien valtavat kasvuloikat näkyvät hoivakonsernin emoyhtiön Esperi Care Holdingin luvuissa. Liikevaihto kasvoi viime vuonna 265 miljoonaan euroon, josta yhtiö teki viime liiketulosta vajaat kahdeksan miljoonaa euroa. Nettotulos kuitenkin valahti rumasti 11 miljoonaa euroa tappiolle.

Liiketulos kuvaa lähinnä varsinaisen liiketoiminnan kannattavuutta. Nettotuloksessa mukana ovat muun muassa rahoituskulut ja liiketoiminnan kertaluonteisia eriä.

Hoivayhtiö investoi viime vuonna vajaat 22 miljoonaa euroa. Edellisvuonna investoinnit olivat 54 miljoonaa euroa.

Velkaa enemmän kuin liikevaihtoa

Esperi Carella oli viime vuoden lopussa velkaa yhteensä 274 miljoonaa euroa, siis enemmän kuin kertyi vuoden aikana liikevaihtoa. Lisäksi yhtiöllä oli vuokravastuita arviolta 387 miljoonaa euroa.

Kirjanpitostandardin kiristyminen – niin kutsuttu ifrs 16 -kohta – vaikuttaa rajusti yhtiön rahoitusvelkojen tulkintaan. Vaikutus kasvattaa rahoitusvelkaa yhtiön arvion mukaan jopa yli 300 miljoonaa euroa.

Tilinpäätöksessä yhtiön hallitus toteaakin, että yhtiö saattaa joutua neuvottelemaan rahoittajien kanssa uusiksi lainaehtoja eli kovenantteja.

”Huolimatta aiempaa heikommista tulosennusteista vuosille 2019 ja 2020 rahoituksen saatavuuden arvioidaan edelleen olevan riittävä”, Harri-Pekka Kaukosen johtama hallitus arvioi.

Yhtiön rahoituskulut olivat viime vuonna kovat verrattuna esimerkiksi suomalaisiin suuriin pörssiyhtiöihin. Esperi Caren rahoituskulut olivat seitsemän prosenttia. Suuret rahoituskulut ovat tavallisia pääomasijoittajien omistamissa yrityksissä, sillä sijoittajat käyttävät voimakasta velkavipua yhtiöiden kasvattamiseksi.

Yhtiön omavaraisuusaste oli viime vuoden lopussa laiha 16 prosenttia. Tämäkin on tyypillistä pääomasijoittajien yrityksissä. Suomalainen pääomasijoittaja CapMan myi Esperi Caren brittisijoittaja Intermediate Capital Groupille kolmisen vuotta sitten.

Hoiva-alan skandaalintäytteinen vuosi alkoi tammikuussa 2019. Silloin viranomaiset joutuivat puuttumaan radikaalein toimin vanhusten hoivakodin toimintaan Kristiinankaupungissa. Sittemmin epäkohtia on tullut ilmi lukuisissa yritysten ja kuntien hoivakodeissa eri puolilla maata. Lue tarkemmin: Poliisi selvittää edelleen Esperi Caren tapausta: ”Kyseessä on erittäin laaja kokonaisuus”

Esperi Care on palkannut viime kevään aikana satoja uusia työntekijöitä. Se on myös aloittanut uusien työntekijöiden lisäkoulutuksen alalle, ja toiminnan painopiste on siirtynyt laadun valvontaan ja henkilöstön varmistamiseen. Yhtiön vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi totesi toukokuussa Kauppalehden haastattelussa, että yhtiö on pannut yrityskaupat kokonaan jäihin.

Lue myös:

Uhkasakon alla oleva hoivakoti huolestuttaa: ”On aika pystyttää kenttäsairaala omalle maaperälle”

Rajussa ryöpytyksessä ollut Krista Kiuru: ”Sitova hoitajamitoitus säädetään niin nopeasti kuin pystytään”

Hoitajaliitto SuPer löysi uuden ongelman Rinteen hallituksen hoitajamitoituksesta: ”Jopa talonmies on saatettu lukea mukaan”