Osa ruoka-apua tarjoavista, vapaaehtoistyöhön perustuvista toimijoista on kesällä tauolla, mutta kauppojen yleensä ruoka-aputoimijoille lahjoittamalle hävikkiruoalle on löytynyt tauolla olevien tilalle muita ottajia.

K-supermarket Redin kauppias Teemu Tikkala kertoo, että hänen luotsaamansa myymälä lahjoittaa yleensä hävikkiruokaa muun muassa Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n ruokajakoon ja Myllypuron seurakunnalle eli Myllypuron elintarvikeapu ry:n järjestämään Myllypuron elintarvikejakeluun. Hurstin ruoka-apu on kesätauolla elokuun alkupuolelle asti, mutta Myllypuro hakee lahjoituksia ympäri vuoden.

LUE MYÖS: S-ryhmän -60%:n alekäytäntö tulee koko Suomeen – ”Hyvin merkittävä asia kaupan hävikin vähentämisessä”

”Ainakaan meillä ruoka ei päädy kesätauon vuoksi roskiin. Pääkaupunkiseutu on toki ehkä helpompi tapaus. Voi olla, että jossain syrjemmässä voisi olla vaikeampaa, jos joku iso toimija olisi lomalla”, Tikkala sanoo.

Ruoka-avun ohella K-supermarket Redi myy hävikkiruokaa muun muassa hävikkiruokasovellus ResQ:ssa.

”Asiakkaat voivat ostaa sovelluksesta alennuksella hevi-, leipä-, liha- ja yllätyskassia. Sovellus paikkaa Hurstin tauon aiheuttamaa ’vajetta’”, Tikkala kertoo.

HOK-Elanto taas pyrkii hävikkiruoka-asioita hoitavaan tiimiin kuuluvan siivouspalvelupäällikön Aino Ahon mukaan järjestämään jonkin toisen toimijan noutamaan käyttökelpoisia elintarvikkeita ruoka-aputoimijoiden loma- ja taukoaikoina. Myös HOK-Elanto lahjoittaa ruokaa muun muassa Hurstille.

LUE MYÖS: Missä säilytät muniasi? – Parasta ennen -päiväys voi hämätä

”Usein toimijat ottaisivat ruokaa vastaan enemmän kuin pystytään tarjoamaan. Pääsääntöisesti korvaavan toimijan löytäminen onnistuu hyvin, koska meillä on yli 80 ruoka-aputoimijaa, joiden kanssa on sopimus elintarvikkeiden luovuttamisesta”, Aho sanoo.

HOK-Elannon noin 200 myymälästä noin 120 myymälästä luovutetaan syömäkelpoista ruokaa ruoka-apuun. Aho kertoo, että noutopäivän aamuna myymälä kerää kyseisenä päivänä ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä” -merkinnöillä olevat lahjoitettavat elintarvikkeet noutoa varten.

Vaikka enimmäkseen tiettyjen ruoka-aputoimijoiden taukojen ajaksi on HOK-Elannossa löytynyt korvaavia toimijoita, Aho kertoo, että poikkeuksiakin on.

”Syrjemmässä sijaitseviin myymälöihin tai lyhyellä varoitusajalla voi välillä olla vaikea löytää korvaavaa ruoka-aputoimijaa noutamaan lahjoitettavaa tavaraa, sillä monien toimijoiden toiminta perustuu vapaa-ehtoisuuteen”, Aho sanoo.

Hävikin määrä vaihtelee

Ahon mukaan HOK-Elannossa hävikin määrä on yksi prosentti kaikesta myymälöissä myynnissä olevasta ruuasta. Tästä hävikistä noin kymmenen prosenttia menee ruoka-aputoimijoille.

”Ruoka-avussa kyse on ihan merkittävästä määrästä, ja tavaraa haetaan joka päivä”, Aho kertoo.

Tikkala toteaa, että K-Supermarket Redi on toiminut vasta vajaan vuoden, ja uusissa myymälöissä voi monesti olla alkuun enemmän hävikkiä, kun vielä tunnustellaan tasapainoa.

”Määrissä meillä puhutaan näin kesällä päivässä noin 30 ostoskassillisesta, jotka yleensä menisivät Hurstille. Nyt Hurstin tauon aikana ne menevät hävikkiruokasovellukseen tai Myllypuroon. Määrä toki vaihtelee päivästä riippuen paljonkin”, Tikkala sanoo.

Syömäkelpoisen hävikin lisäksi kaupoissa syntyy myös syömäkelvotonta hävikkiä. K-ryhmällä on energiayhtiö Gasumin kanssa sopimus, jonka myötä osasta K-ryhmän toimipisteistä syömäkelvoton ruoka päätyy biojätteenä Gasumille, joka valmistaa siitä biokaasua.

”Meillä hävikistä ei päädy kovin paljoa seka- eikä biojätteeseen, koska nekin ovat kalliita käsitellä. Kaupat lahjoittavat mielellään hävikkiruokaa, jos se vain on mahdollista”, Tikkala sanoo.

Myös HOK-Elannossa syötäväksi kelpaamaton ruoka menee biopolttoaineeksi, rehuksi tai biokaasun tuotantoon.

LUE MYÖS: S-ryhmä hehkuttaa ”punalappuisia” -60% -tuotteitaan: ”Vauhdittanut hävikkitalkoita”