Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen pitää arvonlisäveron yhtenäistämistä hyvänä ja perusteltuna ehdotuksena. Ruuan hinnan nousu ei hänen mielestään ole ongelmallista.

Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina raportin, jossa perustellaan, miksi arvonlisävero pitäisi yhtenäistää 22 prosenttiin.

–Valtiovarainministeriö on pätevästi perustellut ehdotuksen uudessa raportissaan, Vartiainen sanoo Uudelle Suomelle.

–Luulisin, että lähes koko ekonomistikunta on sillä kannalla, hän lisää.

Vartiainen arvioi koko ammattikunnan pitävän taloudenpitoa järkevänä kun kaikilla tavaroilla ja palveluksilla on sama verokanta.

–Se on tehokas tapa kerätä verotulot, hän toteaa.

Ruuan arvonlisävero on nyt 14 prosenttia. Jos se nostettaisiin 22 prosenttiin, ruuan hinta nousisi 8-12 prosenttia.

Yleinen ekonomistikanta asiaan Vartiaisen mukaan on, että ruuan kaltaisten hyödykkeiden verotuksen ei ole syytä olla erityisen lievää, koska ihmiset joka tapauksessa syövät.

–Kun ruokaa verotetaan, ei aiheudu erityisiä tehokkuustappioita. Se ei muuta ihmisten käyttäytymistä, Vartiainen sanoo.

–Yleensä ajatellaan, että halvemmat elintarvikkeet olisi hyvä tapa tukea vähävaraisia, mutta on paljon tehokkaampiakin keinoja vaikuttaa tulonjakoon, hän lisää.

Elintarvikkeiden lisäksi erityiskohdeltuja tuotteita ovat muun muassa kirjat, aikakaus- ja sanomalehdet sekä lääkkeet.

Alma Median suuromistaja, kirjankustantamo Teoksen hallituksen puheenjohtaja ja Uuden Suomen pääomistaja Niklas Herlin pitää asiaa hankalana.

–Yhteiskunnallisesti ruoka ja lääkkeet ovat tosi vaikeita. Jos taas ajattelen omaa etua ja sijoituksiani, kirjat ovat vaikea nieltävä, mutta tilattavien lehtien alv-korotus olisi lähinnä pommi koko alalle, Herlin kommentoi blogipalvelu Puheenvuorossa.

Kirjoille Herlin uskoo tasaista kysyntää, vaikka hinnat nousisivatkin. Tilattavien lehtien puolesta hän on huolissaan.

–En sano, että tilattavia lehtiä tuo tuhoaisi yhtä nopeasti kuin Yle-vero, mutta olisi kyllä hirveä isku, kun muutenkin on pirun hankala tilanne, Herlin kirjoittaa.

Keskustelu arvonlisäverosta on noussut tiiviiseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Asiasta raportoi tänään näkyvästi Uusi Suomi.