Ruotsin Kokonaispuolustuksen tutkimuslaitos FOI:n turvallisuuspolitiikan analyytikko Fredrik Westerlund sanoo torstaina tapahtuneiden ilmatilaloukkausten olleen tarkoituksellisia.

Ilmavoimien mukaan ensimmäinen epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella torstaina noin kello 16.43. Venäläisen SU-27-hävittäjän visiitti kesti noin yhden minuutin. Toinen samanlainen SU-27- hävittäjä, mutta eri yksilö, kävi Suomen ilmatilassa Porvoon eteläpuolella noin kello 21.33.

–Tämä tapahtui samana päivänä, kun Yhdysvaltain varapuolustusministeri oli Suomessa allekirjoittamassa Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskevan aiejulistuksen. Sen vuoksi on uskottavaa, että ilmatilaloukkaukset olivat tahallisia ja niiden tarkoituksena oli ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille, Westerlund kommentoi uutistoimisto TT:lle.

Hän korostaa, että yksi ilmatilaloukkaus voi tapahtua vahingossa, mutta kaksi eri hävittäjää ei tule toisen maan ilmatilaan vahingossa.

–Jos tällaista tapahtuu kahdesti saman vuorokauden aikana, se ei ole mikään erehdys. Näin tehdään, kun halutaan herättää huomiota, Westerlund sanoo.

Suomen ja Yhdysvaltain torstaina allekirjoittaman aiejulistuksen tavoitteena on puolustusministeriön mukaan syventää kahdenvälistä puolustusyhteistyötä, lisätä säännönmukaisuutta ja monipuolistaa yhteistyötä. Yhteistyötä vahvistetaan muun muassa puolustuspolitiikassa, tiedonvaihdossa, suorituskykyjen, valmiuden ja yhteystoimintakyvyn vahvistamisessa, koulutus- ja harjoitustoiminnassa, puolustusmateriaalialalla, tutkimus- ja kehitysyhteistyössä, evaluoinnissa sekä kansainvälisissä operaatioissa.

Viron yleisradion (ERR) arvioi perjantaina, että ilmatilaloukkaukset saattava liittyä siihen, että Venäjä on parhaillaan siirtämässä Iskander-ohjusjärjestelmää Ust-Lugan eli Laukaansuun satamasta Kaliningradiin. Venäläiskoneen epäillään loukanneen myös Viron ilmatilaa torstaina.

–Se, että Iskanderit ovat liikkeessä ei ole ainoa asia. On ollut myös yksi ilmatilaloukkaus Virossa ja kaksi Suomessa. Itse uskon, että meneillään on voimannöäyttö, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kommentoi ERR:lle.

Lue lisää:

Ilmavoimat julkaisi kuvat: Nämä 2 venäläiskonetta kävivät Suomen ilmatilassa

Viron yleisradio väittää: Venäjä siirtää parhaillaan ohjusjärjestelmää Itämerellä – liittyy ilmatilaloukkauksiin?