Venäläistaustainen, Ruotsissa asuva kirjailija ja Venäjän-asiantuntija Vera Efron väittää, että Venäjän laivaston erikoisjoukot ovat käyneet huomaamatta Ruotsin vesialueilla ja Tukholman saaristossa harjoittelemassa.

Efron on kommentoinut monissa ruotsalaislehdissä viikonlopun tapahtumia. Ruotsin puolustusvoimat on etsinyt viikonloppuna Tukholman aluevesiltä mahdollista sukellusvenettä tai muuta ulkomaista vedenalaista toimintaa. Lehdistön mukaan toiminnan lähteeksi epäillään Venäjää, mutta armeija ei tätä ole vahvistanut.

Vera Efron on haastatellut Venäjän spetsnaz-erikoisjoukkoja kirjojaan varten.

– Jos heiltä kysyi suoraan, ovatko he käyneet täällä harjoittelemassa, suurin osa vastasi hyvin epämääräisesti, mutta jotkut sanoivat avoimesti ”kyllä”, Efron sanoo Aftonbladetille.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelemat asiantuntijat arvioivat viikonloppuna, että mikäli Ruotsin vesillä liikkuu ulkomainen sukellusvene, on kyseessä suurella todennäköisyydellä venäläinen Triton-mallinen minisukellusvene, joka kantaisi mukanaan pientä ryhmää spetsnaz-joukkoja. Vahvistamatta on väite, jonka mukaan mahdollisesti onnettomuuteen joutunut venäläinen sukellusvene olisi lähettänyt hätäviestin Ruotsin alueelta.

Efronin mukaan Venäjällä on huomattu Ruotsin puolustuksen riisuminen ja puolustusmäärärahojen karsiminen.

– Aiemmin venäläiset [erikoisjoukot] kunnioittivat suuresti Ruotsin puolustuskykyä, mutta nyt he nauravat Ruotsille ja sanovat, että Tukholman saaristoon meneminen on kuin menisi ei-kenenkään-maalle, Efron sanoo Expressenille.

Efron uskoo, että Venäjä kouluttaa nyt uusille erikoisjoukkojen sotilaille keinoja tunkeutua Ruotsin alueille. Tämä tehdään vain kaiken varalta ja harjoituksen vuoksi, Efron arvioi Expressenille: hänen mukaansa Venäjä tuskin koskaan uhkaisi Ruotsia suoralla hyökkäyksellä, ellei käynnissä olisi todellinen suursota.

55-vuotias Efron syntyi Siperiassa mutta joutui muuttamaan Ruotsiin vuonna 1989 kritisoituaan voimakkaasti neuvostojärjestelmää. Hän on julkaissut kirjan muun muassa kohtalokkaaseen onnettomuuteen joutuneesta venäläisestä ydinsukellusvene Kurskista.

Ruotsin merivoimat julkaisi sunnuntaina sivullisen henkilön nappaaman kuvan tuntemattomasta esineestä, joka nähtiin merellä Tukholman saaristossa mutta katosi sitten pinnan alle. Tämän lisäksi sukellusveneestä on kaksi toisistaan riippumatonta havaintoa, joiden perusteella suuretsinnät aloitettiin.