Ruotsin puolustusvoimat etsi syksyllä 2014 vieraan vallan sukellusvenettä, mutta Svenska Dagbladet (SvD) paljastaa nyt, että sukellusveneeksi epäillyt signaalit olivatkin peräisin Ruotsin ilmatieteenlaitoksen SMHI:n poijusta.

Sukellusvenejahdin aikaan Ruotsin puolustusvoimien silloinen komentaja Sverker Göransson kertoi lehdistötilaisuudessa, että ”pienehkö sukellusvene on tehnyt alueloukkauksen Ruotsin vesillä”. Hänen mukaansa ratkaiseva havainto tehtiin puolustusvoimien sensoreilla ja Göranson totesi, että havainto oli niin vahva, että kyse on ”vahvistetusta sukellusvenehavainnosta”.

”Puolustusvoimien komentajaan voi aina luottaa. Hän ei tukeudu koskaan muuhun kuin totuuteen. En olisi esitellyt asiaa hallitukselle tai seissyt täällä tänään, jos en olisi ollut täysin varma teknisiin tietoihin perustuen”, Göranson totesi tuolloin uutistoimisto STT:lle.

SvD:n mukaan kyse oli kuitenkin SMHI:n meripoijusta. Poiju oli vaurioitunut todennäköisesti yliajon seurauksena, eikä se enää lähettänyt dataa. Alus lähetettiin hakemaan meripoijua korjausta varten. Kun alus oli poijun yllä, se lähetti vapautussignaalin poijulle, jotta se irrottautuisi ankkuristaan.

Poijun hakemisen aikaan sukellusvenejahti oli jo käynnissä Tukholman saaristossa. Kaksi Ruotsin merivoimien sukellusvenettä kuunteli ja etsi signaaleja vieraan vallan sukellusveneestä. Muutaman kymmenen kilometrin päässä meripoijusta ollut sukellusvene rekisteröi poijulle lähetetyn vapautussignaalin sukellusveneeksi.

Alustavassa analyysissä signaalia pidettiin varmana merkkinä alueloukkauksesta. Vasta myöhemmin, kun toisenkin – uudemman sukellusveneen – keräämät havainnot yhdistettiin alkuperäiseen havaintoon, huomattiin, että kyse oli Ruotsin ilmatieteenlaitoksen meripoijusta.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, puolustusministeri Peter Hultqvist sekä entinen puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson eivät ole suostuneet kommentoimaan SvD:n tietoja.