Ruotsalaisen Dagens Industri -lehden kansi julistaa tänään tiistaina: ”Finlands industri är vår”. Kyseessä on väännös talvisodan aikaisesta ”Finlands sak är vår”-sloganista, jonka avulla ruotsalaisia vapaaehtoisia rekrytoitiin sotimaan Suomeen Neuvostoliittoa vastaan.

Kanteen on listattu myös keskeiset viime vuosien yritysostot, joissa ruotsalainen osapuoli on hankkinut hallinnan suomalaisesta yhtiöstä. Neleksen lisäksi listalla ovat AF:n hankkima Pöyry, SSAB:n ostama Rautaruukki ja Investorin ostama Wärtsilä.

LUE LISÄÄ:

Lehden artikkeleissa ostotarjouksen tehneen Alfa Lavalin toimitusjohtaja Tom Erixon vakuuttaa uskoaan siihen, että ostotarjous menee läpi Suomessa syntyneistä epäilyistä huolimatta. Jutun kuvitukseksi on kaivettu isot kuvat Erixonista, Valmetin toimitusjohtajasta Pasi Laineesta sekä pääministeri Sanna Marinista.

Lehden toimittaja Ulf Peterson puolestaan arvioi kommentissaan, että taistelussa Neleksen omistuksesta on piirteitä Suomi–Ruotsi-maaottelun klassisesta 10 000 metrin juoksusta. Ennen vanhaan Suomi oli näissä taistoissa niskan päällä, mutta tällä kertaa ruotsalaisyhtiön todennäköisyys saavuttaa voitto on suurempi.

LUE LISÄÄ:

Neleksen suuret omistajat ovat arvostelleet Neleksen hallitusta yhtiön myyntiaikeista, sillä Nelestä pidetään lupaavana kasvuyhtiönä, jonka osaamista on rakennettu Suomessa vuosikymmeniä. Neles irtaantui kaivosyhtiö Metsosta itsenäiseksi pörssiyhtiöksi vasta heinäkuun alussa.

”Neleksen osaamista on rakennettu 60 vuotta, ja se on suomalaisen insinöörityön helmi. Minusta on erittäin erikoista, että Neleksen hallitus antaa vain kahden viikon jälkeen periksi”, Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine sanoo.