Ruotsi ryhtyy nyt analysoimaan koronaepidemian leviämistä kännyköitä jäljittämällä, kun kansanterveysvirasto Folkhälsomyndigheten pääsee käsiksi teleoperaattori Telian anonymisoituun dataan.

Folkhälsomyndigheten saa käyttöönsä anonymisoitua ja rikastettua dataa Telian matkapuhelinverkkojen ruotsalaisasiakkaista ja heidän liikkeistään.

Telia raportoi loka-joulukuussa, että sillä oli Ruotsissa 6,1 miljoonaa mobiililiittymää, joista 1,1 miljoonaa oli laitteiden välisiä.

Tarkoitus on tutkia, miten ruotsalaisten liikkuminen on yhteydessä koronan leviämiseen. Tietoja voidaan myös hyödyntää päätöksenteossa sekä jo tehtyjen rajoitustoimenpiteiden vaikutusten arvioinnissa.

Ruotsin kansanterveysviraston johtava epidemiologi Anders Tegnell kertoo, että tarkoitus on muun muassa selvittää, leviääkö tauti nyt Tukholmasta muualle maahan ja missä määrin.

”Nyt tälle nähdään todella käyttöä.”

Hän kuitenkin tähdentää, ettei tietoja ensisijaisesti käytetä sen selvittämiseen, pitääkö Tukholma eristää samalla tavalla kuin vaikkapa Uusimaa Suomessa.