Ruotsin hallitus on hyväksynyt Patriot-torjuntaohjusten hankinnan Yhdysvalloista. Kauppaan kuuluu neljä tutkalla varustettua laukaisualustaa, kahdenlaisia ohjuksia, koulutusta ja muita lisävarusteita. Kaupan on arvioitu olevan arvoltaan vähintään miljardi dollaria ja se sisältää option hankkia 300 ohjusta lisää aina 3,2 miljardin dollarin edestä.

Ruotsin puolustusministeriö kertoo, että maan puolustusvoimien materiaalilaitos sai tarjouksen Patriot-järjestelmästä huhtikuussa.

–Tarjous merkitsee sitä, että puolustusvoimien molemmat ilmatorjuntapataljoonat voivat saada järjestelmän ennen vuotta 2025, puolustusministeriö tiedottaa.

Puolustusministeri Peter Hultqvist on todennut, että ensimmäisiä toimituksia odotetaan vuonna 2021.

Puolustusministeriön tiedotteessa korostetaan Patriot-järjestelmän kykyä torjua ballistisia ohjuksia. Kaupan yhteydessä Ruotsi hankkii GEM-3-ilmatorjuntaohjuksia sekä PAC-3-ohjuksia, joilla voidaan torjua myös ballistisia ohjuksia.

Uutistoimisto Interfax kertoi alkuvuodesta Venäjän duuman päättäneen sijoittaa uusia Iskander-M-mallisia lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia Kaliningradin ohjustukikohtaan, joka sijaitsee noin 300 kilometrin päässä Ruotsin rannikosta ja noin 250 kilometrin päässä Gotlannin saaresta.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt arvosteli heinäkuussa rajusti tuolloin vielä kesken ollutta Patriot-kauppaa. Bildtin mukaan Patriot on vanhentunut järjestelmä. Hän huomautti, että Saksa on jo hankkimassa uutta Meads-järjestelmää Patriotin tilalle.

–Se [Patriot] on luotu toisenlaiseen aikakauteen ja todellisuuteen kuin se, jonka edessä Ruotsi nyt seisoo, Bildt totesi Dagens Industrille ja korosti myös yhteistyötä Suomen kanssa.

–Olemme rakentaneet suomalais-ruotsalaista yhteistyötä ja meidän täytyy katsoa enemmän Norjan suuntaan. Jos suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset hävittäjät pannaan yhteen puhutaan todennäköisesti 200 edistyneen hävittäjän kokoluokasta. Mikäli toimintoja heidän kanssaan voidaan sovittaa yhteen, saamme merkittävästi vahvemman aseman, Bildt sanoo.