Ruotsissa syyttäjänvirasto on päättänyt lopettaa Wikileaks-perustaja Julian Assangeen kohdistuneen raiskaustutkinnan. Tutkinnan päättämisestä kertoo apulaispääsyyttäjä Eva-Maria Persson tiistaina iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tutkinta keskeytettiin jo kertaalleen vuonna 2017, mutta se avattiin uudelleen toukokuussa 2019. Kesän aikana on järjestetty seitsemän uutta kuulemista tapaukseen liittyen.

Tutkinta liittyy Assangen Ruotsin-vierailuun vuonna 2010. Vierailun aikana Assange oli seksisuhteessa kahden naisen kanssa, jotka myöhemmin syyttivät Assangea raiskauksesta ja muista seksuaalirikoksista. Assange on kiistänyt syytökset.

Apulaispääsyyttäjä Persson kuitenkin korostaa nyt, että epäillystä rikoksesta on nyt kulunut niin kauan aikaa ja todistajalausunnot ovat heikentyneet.

”Haluan korostaa, että kantaja on antanut uskottavan ja luotettavan kertomuksen tapahtumista. Hänen lausuntonsa on selvä, pitkä ja yksityiskohtainen. Mutta samalla katson, että todistusarvo on heikentynyt sellaisella tavalla, että edellytyksiä jatkaa tutkintaa ei enää ole”, sanoo Persson.

Näyttö vanhentui. ”Haluan korostaa, että kantaja on antanut uskottavan ja luotettavan kertomuksen tapahtumista. Hänen lausuntonsa on selvä, pitkä ja yksityiskohtainen. Mutta samalla katson, että todistusarvo on heikentynyt sellaisella tavalla, että edellytyksiä jatkaa tutkintaa ei enää ole”, apulaispääsyyttäjä Eva-Maria Persson.Kuva: Jessica Gow