Ruotsi on pettynyt karvaasti Suomen päätökseen olla avaamatta Ruotsin-rajojaan. Ruotsi uhkaa jäädä eräänlaiseksi ”koronahylkiöksi”, koska tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki Ruotsin rajanaapurit ovat avaamassa rajojaan toisilleen, mutta ei Ruotsille.

Syynä on Ruotsin koronatilanne, joka poikkeaa muista maista.

Hallitus osittain höllensi matkustusrajoituksia tänään. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) nosti hallituksen tiedotustilaisuudessa erikseen esiin Ruotsin tilanteen.

”Valitettavasti epidemiatilanne Ruotsissa ei vielä mahdollista sisärajavalvonnasta ja rajanylitysliikenteen rajoituksista luopumista. Haluan korostaa, että tätä linjausta ei tehdä kevyesti, vaan ehdottomasta välttämättömyydestä”, Ohisalo sanoi ja viittasi karttakuvaan, joka hänen mukaansa perustelee hallituksen päätöstä.

”Ruotsi on Suomelle erittäin tärkeä rajanaapuri ja läheinen kumppanimaa. Suomen ja Ruotsin kansalaisten yhteydet ovat myös hyvin tiiviit. Hallitus seuraa tilannetta jatkuvasti ja rajoitukset Ruotsin osalta puretaan heti, kun epidemiatilanne sen sallii. Nykytilanteessa hallituksen velvollisuus on kuitenkin ensisijaisesti suojella Suomessa asuvia koronaviruksen leviämiseltä.”

Ohisalo totesi ymmärtävänsä, että rajalla asuville ihmisille tilanne on ikävä ja erittäin vaikea.

”Toivon kovasti, että epidemiatilanne Ruotsissa paranee ja voimme purkaa maarajalta rajoitukset. Nyt tautitilanne ei antanut siihen vielä mahdollisuutta.”

Huolimatta rajoituksista matkustusmäärät Ruotsin-vastaisella maarajalla ovat kasvaneet voimakkaasti, vaikka luvut eivät kerrokaan koko totuutta. Ohisalo toivoi tässä kaikilta malttia. Hän huomautti, että tautitilanne on saatu Suomessa vakaaksi ja yhteiskuntaa on päästy avaamaan.

”Edelleen on tärkeä välttää riskejä, pitää turvavälejä ja huolehtia käsihygieniasta.”

Näin Haavisto ja Ohisalo vastasivat

Uusi Suomi kysyi hallitukselta, mitä keskusteluja Ruotsin kanssa käytiin ja millaisen arven hallituksen linjaus kenties jättää Suomen ja Ruotsin välisiin suhteisiin. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) huomautti, että nyt puhutaan vain muutamista viikoista, jolloin tilannetta tarkastellaan uudestaan.

”Kaikki tiedämme, että nämä tautitilanteet voivat muuttua nopeasti ja voidaan saada tautitilanteet hallintaan ja turvalliselle uralle. Tämä on ollut oma pyrkimyksemme ja teimme siinä paljon töitä ja saimme Suomessa tilanteen rauhalliseksi. Uskon, että tämä myös tapahtuu Ruotsissa, mutta kyse on nyt joistakin viikoista, uskon näin, tässä tilanteessa.”

Haavisto uskoo, että tilanne on ymmärrettävissä rajan molemmin puolin, sillä tarkastelukriteerit ovat objektiivisia. Hän totesi, että varmasti kaikkien toive on, että rajoituksista päästään mahdollisimman pian eroon.

Ohisalo oli samoilla linjoilla ja korosti vapaan liikkuvuuden merkitystä. Hän sanoi pitävänsä tärkeänä keskustelua muun muassa Ahvenanmaan kanssa.

”Nyt otimme tässä kuitenkin muutamia askelia siihen suuntaan, että erityisesti juuri Tornio–Haaparannan alueella ja toisaalta sitten Ahvenanmaan osalta on paljon tilanteita, joissa on vaikkapa perhesuhteita, seurustelusuhteita, kiinteistöomistuksia ja muita. Näiden perusteella voidaan myös liikkua”, Ohisalo sanoi.

Suomen hallitus seuraa Ruotsin epidemiatilannetta ja palaa Ruotsi-kysymykseen kahden viikon kuluttua.