Pääministeri Stefan Löfven kertoo tiedotustilaisuudessa, että yli 50 hengen tapahtumat kielletään. Uusi kielto astuu voimaan sunnuntaina.

”Tilanne on nyt vakava”, sanoo Löfven.

Sosiaaliministeri Lena Hallengren tähdentää, että kielto koskee myös häitä, hautajaisia, valmistujaisia ja muita juhlia.

”Tämä koskettaa meitä kaikkia. Nyt suunnitelmamme menevät uusiksi”, Hallengren toteaa.

Sisäministeri Mikael Dambergin mukaan kieltoa vahvistetaan rangaistuksella, joka voi olla sakkoa tai puoli vuotta vankeutta.

”Kyse ei ole mistään suosituksesta.”

Vaikka Ruotsissa ei ole ryhtynyt yhtä koviin rajoitustoimiin kuin naapurimaat muualla Pohjolassa, on pääministeri Löfven koko ajan toistanut, että uusia tiukempia toimenpiteitä tullaan määräämään, kun tilanne niin vaatii.

Toistaiseksi Ruotsi ei ole sulkenut rajojaan ja tiistaina Ruotsissa päätettiin, että hiihtokeskukset saavat olla auki. Silti ei-välttämätöntä matkailua suositellaan välttämään.

”Joka näitä neuvoja ja kehotuksia rikkoo – vaikka tarpeettomalla kotimaan matkalla – kantaa harteilleen suurta vastuuta”, Löfven painottaa.

”Seuraa viranomaisten suosituksia ja pidä itsesi ajan tasalla.”

Ruotsin pääministeri sanoo myös ruotsalaisille, että koronakriisin vuoksi yrityksiä tulee menemään konkurssiin, työpaikkoja tulee häviämään ja ihmisiä tulee kuolemaan.

”Mutta me selviämme tästä yhtenä maana ja yhteiskuntana.”