Ruotsissa pohditaan nyt, millaisia vaihtoehtoja uuden hallituksen muodostamiselle on äärimmäisen tiukan vaalituloksen jälkeen. Eilisissä valtiopäivävaaleissa kaksi suurta blokkia, punavihreät ja keskustaoikeistolainen allianssi näyttävät maanantaiaamun tietojen valossa olevan käytännössä tasoissa kannatuksessa.

Arvioiden mukaan vaalitulos edellyttää jonkinlaista perinteisten blokkirajojen purkua, mitä voi kuvata mullistukseksi Ruotsissa.

Valtiotieteilijä Jenny Madestam arvioi Expressenissä, että sosiaalidemokraattien tukema allianssihallitus voisi olla mahdollinen. Päävastustajat sosiaalidemokraatit ja moderaatit voisivat Madestamin mielestä olla kahdestaan samassa hallituksessa vain siinä tapauksessa, että vaihtoehtona olisi uusintavaalit.

Madestamin mukaan pääministeri Stefan Lövfenin lempivaihtoehto olisi sosiaalidemokraattien, keskustapuolueen ja liberaalien muodostama hallitus.

Kolmanneksi blokiksi nousseen ruotsidemokraattien ottaminen hallitukseen on Madestamin mielestä epätodennäköistä.

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund arvioi tänään Ylen Ykkösaamussa Madestamin tavoin, että vaihtoehtoina ovat suuri koalitio ja keskellä olevien puolueiden tukema sosiaalidemokraattinen hallitus. Grönlund ottaa kuitenkin mukaan myös kolmannen skenaarion: ruotsidemokraattien tukeman keskustaoikeistolaisen hallituksen.

”Kolme päävaihtoehtoa ovat siis, että mentäisiin tällaiseen Saksan malliin, jossa sosiaalidemokraatit ja maltillinen kokoomus tekisivät suuren koalition, sitten on sellainen, että sosiaalidemokraatit saisivat blokkirajan yli keskipuolueilta tukea, tai sitten että allianssi jollakin tavalla voisi saada ruotsidemokraateilta tukea”, Grönlund sanoi.

Ruotsidemokraattien tuella Grönlund tarkoittaa esimerkiksi sitä, että puolue Tanskan malliin tukisi allianssihallitusta siten, ettei äänestäisi hallitusta vastaan.

”Kaikki ovat aivan vallankumouksellisia [vaihtoehtoja]”, Grönlund sanoi viitaten siihen, että blokkirajat Ruotsissa murtuisivat.

Hän kuitenkin muistutti, että Ruotsissa on totuttu Suomesta poiketen vähemmistöhallituksiin.

Grönlund kuitenkin korosti tilanteen olevan erittäin hankala, eikä hän uskalla arvioida, miten hallituksen muodostamisessa käy.

Ruotsin valtiopäivävaaleissa punavihreä blokki oln aamun tietojen valossa saamassa 144 paikkaa ja keskustaoikeistolainen allianssi 143 paikkaa. Sosiaalidemokraatit näyttävät vaalitappiosta huolimatta pysyvän suurimpana puolueena 28,4 prosentin kannatuksella ja maltillinen kokoomus toiseksi suurimpana 19,8 prosentilla.

Tiukka tilanne voi kuitenkin vielä muuttua, sillä yli 50 000 ulkoruotsalaisten ääntä on vielä laskematta.

Lue lisää: Yllätystekijää jännitetään Ruotsissa: 50 000 äänen potti jakamatta

LUE MYÖS:

Timo Soini Ylellä: Ruotsissa syntyi täysjumi

Ruotsin vaalitulos: Blokit äärimmäisen tasoissa – Löfveniä savustetaan ulos

Näkökulma: Halla-ahon puolueessa turha riehaantua Ruotsista

Kaikki uutiset Ruotsin vaaleista täällä!