Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa on pitänyt poikkeuksellisen puheen ruotsalaisille koronaviruksen vuoksi. Ruotsissa kahdeksan ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin ja 1 200 on todettu tartunta. Testejä ei tosin enää tehdä kuin sairaalassa.

Kuningas ja pääministeri Stefan Löfvenin hallitus pitivät tänään ylimääräisen istunnon koronaepidemian vuoksi.

”Virus on saattanut maamme hankalan paikan eteen. Monet ovat huolissaan terveydestään, omaisistaan, toimeentulostaan. Olemme tilanteessa, joka vaatii nyt vastuunkantoa itsestämme ja toisistamme”, kuningas sanoo.

Koronatilanteen vuoksi myös kuninkaanlinnassa oli tehty poikkeusjärjestelyitä. Kokoukseen osallistuvien ministereiden määrää oli harvennettu niin, että joka toinen tuoli oli nyt tyhjä. Mediaa oli paikalle kutsuttu rajoitetusti.

Kuningas keskittyi puheessaan luomaan toivoa ruotsalaisille.

”Tilanteen vakavuutta ei pidä vähätellä, mutta on myös hyviä syitä tuntea toivoa ja luottamusta.”

Hän tarkoittaa, että vaikeasta tilanteesta huolimatta maassa on tehty ripeitä päätöksiä ja yhteiskunnan eri tahot ovat osallistuneet nyt yhteisten ratkaisujen luomiseen.

”Samaan aikaan miljoonat ruotsalaiset ottavat myös itse vastuuta. Pidättäydytään osallistumasta eri tilaisuuksiin ja kokoontumisiin, joita on ehkä odottanut kovastikin. Arki ja suunnitelmat järjestellään uudelleen. Niin ei tehdä pelkästään oman itsensä vuoksi vaan myös lähimmäisistä huolehtimiseksi, jotta tautia ei levitettäisi pidemmälle.”

”Nyt Ruotsissa meidän kaikkien, sinun ja minun, on tehtävä kaikkemme auttaaksemme toisiamme.”