Kauden toinen osakilpailu rallin MM-sarjassa käynnistyy Ruotsissa torstai-iltana. Suomalaissuosikeista ei ole tälläkään kertaa pulaa rallin lähtöluettelossa.

Viisi autokuntaa WRC-autoin ja neljä suomalaisparia WRC2 –luokassa on vahvin suomalaiskattaus vuosiin Ruotsin MM-rallissa. Kuumia nimiä riittää lähes joka tiimiin, joten kapinasta on tulossa varmuudella kova.

Tuttujen suomalaisnimien lisäksi suurta mielenkiintoa herättää Toyotan WRC-autolla ralliin osallistuva Marcus Grönholm, joka ajoi torstaiaamun testierikoiskokeen vasta 18.nopeimpaan aikaan. Tunnelma sai inkoolaisen hymyilemään, vaikka aikaeroa kärkeen kertyikin heti lähes kaksi sekuntia kilometrillä.

- Ajotauon tunsi autossa heti aamulla; jarrutin ja kaasutin väärissä paikoissa, mutta koetan parantaa. Vauhti ei ole oikealla tasolla, mutta niin se menee. En varmastikaan voi mitään fantastista tehdä täällä, mutta kymmenen parhaimman joukkoon pitää ajaa. Perjantain erikoiskokeet ovat minulle uusia, mutta lauantaina pitäisi mennä jo paremmin. Nykyisissä WRC-autoissa koko paketti on todella hieno, Grönholm jutteli.

Jari-Matti Latvalalle kyse on historiallisesta kilpailusta, sillä Toyotaa luotsaava rallikonkari ajaa Ruotsissa 197. MM-osakilpailunsa, joka on enemmän kuin kenellekään toisella kuljettajalla lajin historiassa.

Latvala piti jo keskiviikkona tunteikkaan puheen historiallista ennätystään todistamaan saapuneen median edessä.

- Olen saavuttanut paljon, mutta se yksi asia yhä uupuu, ja se on maailmanmestaruus. Rallissa mestarit muistetaan aina, joten mestaruuden tavoittelu on edelleen se asia, mikä minuakin motivoi jatkamaan. Ehkä en aja rallia aivan Sebastien Loebin ikään (44 vuotta) asti, mutta pitkään vielä kuitenkin.

Citroenilla haastajan asemassa ralliin osallistuu Esapekka Lappi, joka tekee kulisseissa lujasti töitä, jotta pystyisi täyttämään saappaat maailmanmestari Sébastien Ogierin tallikaverina.

- Teimme paljon töitä testeissä kahden päivän aikana, ja muutimme autoa aika paljon. Jää puuttui testipätkältä, mutta nyt sitä oli, ja pito oli heti parempi. Täällä on kaikki mitä talvirallilta voi toivoa. En tiedä, mihin voin täällä pystyä. Katsotaan, mihin olosuhteet kehittyvät. Jos on tosi loskaista, ei se ole kivaa, sillä silloin voi tapahtua odottamattomia asioita.

Kalle Rovanperän tallikaverina Skoda Fabia R5:llä kisaan lähtee Eerik Pietarinen, joka aloittaa neljän osakilpailun pituisen MM-kautensa Ruotsista.

- Olen ajanut lumella Suomessa, vaikka täällä olenkin ensimmäistä kertaa. Erikoiskokeet näyttävät olevan hyvässä jäässä, joten tästä pitäisi tulla hieno kisa sen puolesta. Kokemuksen kerääminen on tässä vaiheessa ainut tavoitteeni.

Muista suomalaisista viivalla nähdään Teemu Suninen, joka M-Sportin ajattamalla Fordilla ajoi testierikoiskokeen kuudenneksi parhaimman ajan, ollen myös nopein suomalaiskuljettaja. Vastaavalla Fordin WRC-autolla ralliin osallistuu myös Janne Tuohino, ja WRC2 –luokan pakkaa hämmentää yksityisin voimin ralliin starttaavat Jari Huttunen (Skoda) sekä Emil Lindholm (VW).

Ruotsin MM-ralli alkaa tänään klo 21.08 Suomen aikaa alkavalla EK1:llä.