Ruotsin vaalitulos enteilee, että hallituksen muodostamisesta tulee historiallisen vaikeaa. Pääministeri Stefan Löfven kertoi, ettei hän aio astua syrjään.

Ruotsin valtiopäivävaaleista tuli juuri niin jännittävät kuin oli odotettukin. Seuraava hallitus on vaalikamppailun jälkeen suuri kysymysmerkki ja tilanne pahasti solmussa.

Kun lähes kaikki äänet oli saatu laskettua, punaviherblokki ja keskustaoikeistolainen allianssiblokki ovat lähes tasoissa paikoin 144-143. Sosiaalidemokraatit näyttävät vaalitappiosta huolimatta pysyvän suurimpana puolueena 28,4 prosentin kannatuksella ja maltillinen kokoomus toiseksi suurimpana 19,8 prosentilla.

Kolmanneksi blokiksi noussut ruotsidemokraatit lisäsi kannatustaan ja vaikutusvaltaansa. Se on Ruotsin kolmanneksi suurin puolue 17,6 prosentin kannatuksella.

Hallituksen muodostamisesta odotetaan vaikeaa. Voi kestää viikkoja ennen kuin uuden hallituksen muodostaja on selvillä. Parlamentti kokoontuu kahden viikon kuluttua äänestämään uudesta pääministeristä.

Lue lisää: Timo Soini Ylellä: Ruotsissa syntyi täysjumi

Nyt on jo varmaa, ettei Ruotsiin tule vahvaa enemmistöhallitusta.

Allianssipuolueet vaativat pääministeri Stefan Löfveniä lähtemään ja jättämään hallituksen muodostamisen keskustaoikeistolle.

Toiseksi tulleen Moderaternan puheenjohtajan Ulf Kristerssonin mukaan allianssipuolueet kokoontuvat heti maanantaina tavoitteenaan muodostaa uusi hallitus.

Porvareiden mielestä kansa äänesti punaviherhallitusta vastaan. Sosiaalidemokraattien tulos on historiallisen huono ja ympäristöpuolue ylitti hädin tuskin valtiopäiväriman.

Vaalien suurin puolue on kuitenkin sosiaalidemokraatit. Löfven ilmoitti vaali-illan päätteeksi, ettei hän aio väistyä pääministerin paikalta.

”Aion kaikessa rauhassa pysyä pääministerinä”, sanoi Löfven.

Valtaansa kasvattanut ruotsidemokraatit voi kiristää perinteisiä blokkeja ja hakea tukea maahanmuuttokriittiselle politiikalleen.

”Ulf Kristersson, nyt sinun pitää päättää, valitsetko Stefan Löfvenin vai Jimmie Åkessonin”, sanoi ruotsidemokraattien puheenjohtaja.

Viesti porvarileiristä on, että enemmän vasemmalle kallistuva politiikka tekee sosiaalidemokraattien blokkirajat ylittävästä yhteistyöstä vaikeaa.

Sosiaalidemokraatit taas katsovat, että jos moderaterna aikoo johtaa maata, sen täytyy hakea tukea ruotsidemokraateilta, mikä ei sovi keskustapuolueelle eikä liberaalipuolueelle.

”Haluamme allianssihallituksen, mutta emme yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa”, sanoi liberaalipuolueen puheenjohtaja Jan Björklund.

Lue lisää vaali-illasta:

Juha Sipilä Ruotsin hallitusneuvotteluista: ”Toivotan kollegoilleni onnea matkaan”

”Tästä illasta tulee kauhutarina” – Tilanne Ruotsin vaaleissa äärimmäisen kireä