Telia käveli valtio-omistajan yli Bonnier Broadcasting -kaupassa, johon kuuluu myös suomalainen MTV. Nurinaa kauppaa kohtaan kuuluu sekä hallituksesta että oppositiosta.

Teleoperaattori Telian tänään julkistama Bonnier Broadcastingin osto on herättänyt voimakkaita reaktioita Ruotsissa.

Kaupan nähdään lisäävän voimakkaasti median keskittymistä. Kriitikoiden mielestä pahinta siinä on kuitenkin se, että valtiolla on kaupan jälkeen erikoisen vahva asema länsinaapurin mediakentässä.

Se hallinnoi jo yleisradioyhtiö SVT:tä. Valtio omistaa Teliasta 37 prosenttia, joten se tunkee nyt väkevästi myös yksityiselle puolelle. Kaupassa mukana oleva TV4 on Ruotsin suurin yksityinen tv-kanava.

Selväksi on käynyt, että Telia toimi vastoin istuvan hallituksen tahtoa. Hallitus ei lähtenyt kuitenkaan estämään kauppaa – vielä.

–Olen koko prosessin ajan sanonut yhtiön johdolle, että median monimuotoisuus on tärkeää ja että valtiolla ei pitäisi olla mitään kunnianhimoja omistaa markkinavetoista televisiota, sanoo sosiaalidemokraatteja edustava elinkeinoministeri Mikael Damberg.

Damberg ei mene vannomaan, että kauppa menisi maaliin.

–Uskon, että viimeistä sanaa ei ole vielä sanottu. Nyt aloitamme keskustelut kilpailukysymysten valvonnan ja lähetyslupien suhteen. Keskustelua tullaan käymään myös valtion roolista mediatoimijana, Damberg sanoo.

Ruotsin kokoomuspuolueen Moderaternan talousasioista vastaava Elisabeth Svantesson pitää kauppaa asiattomana.

–On syvästi ongelmallista, että valtio kaupan myötä nousee dominoivaksi toimijaksi mediamarkkinoilla, Svantesson sanoo.

Svantessonin mukaan valtion pitäisi alkaa nyt puhua tosissaan Telia-omistustensa myymisestä.

Samaa mieltä on keskustaoikeistolaista allianssia edustavan Liberalerna-puolueen puheenjohtaja Jan Björklund, joka pitää outona, että hallitus on antanut kaupan edetä.

–On erikoista, että hallitus on hyväksynyt tämän. Se osoittaa, että valtion omistuksesta Teliassa pitää luopua.

TV4:n pitkäaikainen toimittaja Ulf Kristersson ei olisi koskaan uskonut näkevänsä päivää, jolloin hän työskentelee Telialle.

–Kun aloitin journalistina 36 vuotta sitten, minulla ei ollut aavistustakaan, että olisin joku päivä työntekijänä Teliassa, jonka nimi tuolloin oli Televerket (Televirasto) ja joka omisti kaikki puhelimet, Kristersson tviittasi.

Vääräleuat vitsailevat, että Ruotsin pääministeristä Stefan Löfvenistä tulee kaupan myötä Pohjolan Berlusconi. Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi tunnetaan paitsi poliitikkona myös Fininvest-yhtiön suuromistajana. Konserni omistaa muun muassa suuren osan Italian viestimistä.

Kauppahinta oli hieman odotettua alhaisempi 9,2 miljardia kruunua. Hinta voi kuitenkin vielä nousta miljardilla kruunulla lisää riippuen tulevaisuuden tulokehityksestä.