Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt tviittaa suoraan valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.), jota hän oikaisi jo eilen virheestä liittyen sote-uudistukseen. Nyt Sjöstedt tviittaa, että ”Suomi on tekemässä samoja virheitä kuin Ruotsi”.

Eilen Sjöstedt oikaisi Orpoa virheestä, jonka hän teki Ylen kuntavaalitentissä tiistai-iltana. Kyse oli Sjöstedtin johtaman Vänsterpartiet-puoleen suhteesta valinnanvapauteen.

– Vänsterpartiet vastusti aikanaan terveydenhuoltomarkkinoiden avaamista Ei voittoja hyvinvointipalveluista -iskulauseella, Sjöstedt kertoi tiedotteessa STT:n mukaan.

Orpo väitti vaalitentissä vasemmistoliiton Li Anderssonille, että Ruotsissa vasemmistoliiton sisarpuolue pitäisi valinnanvapautta hyvänä asiana. Sjöstedtin mukaan Vänsterpartiet haluaa purkaa ruotsalaisen valinnanvapauslainsäädännön. Hänen mielestään myöskään Suomeen suunniteltu malli ei takaa potilaiden itsemääräämisoikeutta ja hyvää hoitoa kaikille.

Suomen vasemmistoliitto näkee sote-uudistuksen valinnanvapausmallin pakkoyhtiöittämisenä, joka avaa markkinat terveysalan suuryrityksille.

Ruotsissa tuli voimaan vuoden 2015 alusta potilaslaki, joka laajensi valinnanvapauden koskemaan koko maata niin perusterveydenhuollon kuin avosairaanhoidon lääkäripalveluiden osalta. Asiakas voi valita sopivan palvelutuottajan hyväksyttyjen tuottajien joukosta.

Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Sjöstedt varoittaa Suomea Twitterissä.

–Suomalainen oikeisto on toistamassa ruotsalaisen virheen. Yksityistetty terveydenhoito tarjoaa epätasa-arvoisemman hoidon ja verorahoja myyntivoitoiksi – ei hoitoa, hän tviittasi aamulla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ovat kiistelleet valinnanvapausmallista tänään Twitterissä.

– 8/10 ruotsalaisesta kannattaa yritysten voittojen rajoituksia. Myös enemmistö porvaripuolueiden äänestäjistä. Se tulos osoittaa, että koko järjestelmän legitimitteetti kyseenalainen. Yritysten idea kun on tuottaa voittoa, Andersson tviittasi.

Vartiaisen mielestä malli hyväksytään Ruotsissa laajasti, vaikka keskustelua puutteista on.

–Todettakoon silti, että 7%:n kannatuksen Vänsterpartiet on ainoa puolue joka haluaa peruuttaa valinnanvapauden, hän tviittasi.

Sote-uudistus eteni viime viikolla eduskuntaan ilman valinnanvapauslakia, joka on yhä lausuntokierroksella. Kiivasta kritiikkiä herättänyt valinnanvapauslakiluonnos lähetettiin keskeneräisenä lausuntokierrokselle, joka on päättymässä maaliskuun lopulla.

Lue myös:

Ministeri herpaantui 7.17 tuntia kestäneessä istunnossa: ”Sama asia kymmenennen kerran…”

Hallituksenkin riveistä myönnetään soten ”vaaranpaikka” – ”Silti koko uudistusta rakennetaan valinnanvapauden varaan”

Ex-ylilääkäri varoittaa terveyskeskusten tilanteesta: ”Tulossa on vieläkin karmeampaa”

Sote eduskuntaan ilman valinnanvapauslakia: ”Poikkeuksellisen voimakasta kritiikkiä merkittäviltä asiantuntijoilta”

”Painajaisuni, Suomen on tultava järkiinsä” – Professori parahti Ylellä sotesta, muutoksia tulossa?

Li Andersson pöyristyi kokoomuksen ylivallasta sotessa: ”Anteeksiantamatonta”