Ruotsissa on nyt tavattu yhteensä seitsemän vahvistettua koronavirustapausta, kun maan viranomaiset kertoivat torstai-iltana viidestä uudesta tapauksesta.

”Oli odotettavissa, että näkisimme uusia tautitapauksia Ruotsissa”, sanoo kansanterveyslaitos Folkhälsomyndighetenin osastonjohtaja Biritta Björkholm.

Uusista tapauksista kolme on tavattu läntisellä Götanmaalla ja ne kytkeytyvät kaikki toisiinsa. Ensimmäinen tapaus vahvistettiin jo keskiviikkona Göteborgissa ja torstaina kaksi henkilöä, jotka olivat olleet kontaktissa tartunnan saaneen 30-vuotiaan miehen kanssa, antoivat myös positiiviset näytteet.

Kaikki kolmet voivat viranomaisten mukaan hyvin ja heillä on lieviä oireita.

Alkuperäisen tartunnan saanut henkilö oli ollut matkalla Pohjois-Italiassa. Hän palasi Ruotsiin tiistaina lennolla Milanosta Tukholmaan, mistä hän jatkoi junalla matkaansa Göteborgiin. Viranomaiset pyrkivät nyt tavoittamaan muut junamatkustajat, jotka ovat saattaneet altistua taudille.

Neljäs uusi tapaus havaittiin Uppsalassa naisella, joka oli aiemmin vieraillut Saksassa. Viides tapaus havaittiin Tukholman alueelta kotoisin olevalla naisella, joka sai tartunnan Iranin-matkallaan.

Folkhälsomyndighetenin Björkholm korostaa, että toistaiseksi kaikki tapaukset kytkeytyvät suoraan tai epäsuorasti matkustamiseen, eikä taudin nähdä leviävän yhteiskunnassa epidemian lailla.

Folkhälsomyndigheten on julistanut eri korkean tartuntariskin alueita. Näitä ovat Kiina, Hongkong, Italian maakunnat Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna ja Veneto, Iran ja Etelä-Korea.

Ruotsin ulkoministeriö suosittaa välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinaan ja Iraniin.

”On erittäin tärkeää, että jos palaa takaisin Ruotsiin joltakin näistä alueista tai jos on ollut kontaktissa ihmisen kansa, joka on ollut alueella, pysyy kotona, jos alkaa havaita itsessään sairauden oireita. Silloin tulisi myös olla yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse”, sanoo Björkholm.

LUE SEURAAVAKSI: