Ruotsista tulevat turvapaikanhakijat käännytettävä takaisin, vaati kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) Puheenvuoron blogissaan tänään puolueensa linjaa noudattaen.

– Nyt Suomen pitäisi tehdä päätös, että emme ota täysin turvallisesta EU-maasta tulevien hakemuksia rajalla lainkaan vastaan, koska voimme kohtuullisesti olettaa, että Ruotsin valtio suorittaa tutkinnan tai antaa riittävän kohtelun. Korostan, että Ruotsin kautta Suomeen tulevat turvapaikanhakijat eivät siis tule suoraan maasta, missä heidän elämänsä tai vapautensa on ollut uhattuna, Huhtasaari kirjoitti.

Ajatus saa taustatukea muistakin puolueista. Dublin-menettelyyn viittasi keskiviikkona myös kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu Francis McCarron Lahdesta.

– Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikanhakijan on rekisteröidyttävä siihen EU-maahan, johon ensimmäisenä saapuu. Ruotsista tulevien turvapaikanhakijoiden suhteen ei pitäisi olla epäselvyyttä, McCarron kirjoitti blogissaan.

– Tulijat pitää pysäyttää rajalle ja tarpeen vaatiessa palauttaa Ruotsiin.

McCarronin mukaan ”tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Suomi hyväksyy jonkinlaisen epävirallisen taakanjaon Ruotsin kanssa”.

Ruotsiin palauttamiset tuskin toteutuvat, mikäli oikeusoppineita kuunnellaan. Nämä kertoivat Ylelle jo tiistaina, että Suomen on turha haastaa Ruotsia "maaotteluun". Dublin-menettelyssä selvitetään EU-valtio, joka on vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä – mikä usein tarkoittaa ensimmäistä maata – mutta käännytys on mahdollista vain, jos turvapaikanhakijalla on selkeitä merkkejä siteistä toiseen Dublin-maahan: perhesiteitä, oleskelulupa tai rekisteröinti turvapaikanhakijaksi.

– Kaikkien näiden vastuuperusteiden olemassaolo täytyy pystyä todistamaan. Jos turvapaikkahakemus on tehty Suomessa, Suomi joutuu esittämään tuolle toiselle Dublin-maalle todisteet siitä että ratkaisuvastuu onkin sillä, sanoi Maahanmuuttoviraston Dublin-yksikön johtaja Kukka Krüger Ylelle.

Aasiantuntijoiden mukaan Ruotsikin on tällä hetkellä pelkkä läpikulkumaa eikä sillä ole velvollisuutta tallentaa läpikulkijoiden sormenjälkiä, Yle kertoo, jos nämä eivät rekisteröidy maassa. Tällöin ei synny käännytysoikeuttakaan.

– Puhdas kauttakulku jonkun maan tai alueen läpi ei vielä tuota turvapaikkahakemuksen käsittelyvastuuta Dublin-asetuksen edellyttämällä tavalla, Kukka Krüger sanoo.