Suomessa ruoka on viidenneksen EU:n keskitasoa kalliimpaa. Ruuan ja alkoholin hintatasoa eri Euroopan maissa vertaillessa nähdään, että Suomen edellä ovat Sveitsi, Norja ja Ruotsi. Listan halvimmassa päässä ovat Viro, Unkari ja Romania.

Yksi selittävä tekijä ruuan kalleudelle Suomessa on Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akselin ja Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan Mikko Käkelän mukaan verotus. Akselin mukaan erilaisten verojen osuus ruuasta on Suomessa keskimäärin 40–45 prosenttia, kun EU:n keskitaso on 20 prosenttia.

Raaka-ainekustannusten lisäksi hintaan vaikuttavat työvoimakustannukset, tuotanto, logistiikka ja energia. Käkelän mukaan elintarviketeollisuus on investoinut satoja miljoonia kokonaisuuteen. Hän lisää, että neljä viidestä suomalaisesta haluaa ostaa kotimaisia tuotteita.

”Tänä vuonna maatalousyrittäjien yrittäjätulo laskee ennusteemme mukaan viidenneksen. Se on merkittävä pudotus”, Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg toteaa.

Hän muistuttaa, että eri maiden välisessä hintavertailussa täytyy erilaisen verotuksen lisäksi muistaa eri maiden tulotasot.

”Olisi myös tärkeää avata kuluttajien suuntaan, mistä ruuan koko ketju rakentuu. Miten kuluttajan maksama hinta pääpiirteissään ohjautuu.”

Akselin mukaan Kesko on huolissaan tuottajien pärjäämisestä.

”Vuodesta 2014 olemme jatkuvasti kampanjoineet alkutuotannon ja kotimaisen elintarviketeollisuuden puolesta. Meillä on myös Kiitos tuottajalle -järjestelmä.”

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.

LUE SEURAAVAKSI: