Postin hallituksen uusi puheenjohtaja on Sanna Suvanto-Harsaae. Postin ainoa omistaja valtio päätti asiasta tänään juuri päättyneessä Postin yhtiökokouksessa.

Tanskassa asuva Suvanto-Harsaae on kovan luokan hallitusammattilainen, joka on muun muassa alkoholiyhtiö Altian hallituksen puheenjohtaja sekä lentoyhtiö SAS:n ja kauppayhtiö Broman Groupin hallituksissa. Suvanto-Harsaae johtaa hallitusta myös ruotsalaisessa kenkien verkkokaupassa Footwayssä sekä tanskalaisessa keittiökalusteyhtiö TCM Groupissa.

Talouselämän vaikutusvaltaisimpien Päättäjänaisten listalla Suvanto-Harsaae on pitänyt ykkössijaa jo pari vuotta.

”Minua kiinnostavat muutoksessa olevat yhtiöt. Postilla on edessä kompleksinen muutos seuraavan kolmen neljän kriittisen vuoden aikana”, Suvanto-Harsaae sanoo.

Postin hallitusta vuodet 2017–2019 johtanut Markku Pohjola jää uuden hallituksen neuvonantajaksi lyhyehköksi siirtymäajaksi.

Saitko potkut vai saitko tarpeeksesi, Markku Pohjola?

”Tämä on omistajan päätös. Postin muutoksen tarve jatkuu vielä seuraavat vuodet, ja hallituksen puheenjohtajalla pitää olla riittävän pitkä näköala. Ymmärrän, jos omistaja perustelee vaihdon näin”, Pohjola sanoo.

Pohjolan lisäksi Postin hallituksen jättää peräti neljä jäsentä: Suvi-Anne Siimes, Eero Hautaniemi, Arja Talma ja Anna Martinkari.

Uusia hallituksen jäseniä ovat tilintarkastusyhtiö KPMG:n entinen hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Raija-Leena Hankonen, kokenut työmarkkinoiden asiantuntija Harri Hietala, Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen sekä putkiyhtiö Uponorin strategiajohtaja Hanna Vuorela.

Hallituksessa jatkavat Per Sjödell, Frank Marthaler, Pertti Miettinen ja Minna Pajumaa.

Yhdeksän hengen hallituksen jäsenistä vaihtuu puheenjohtajan lisäksi puolet. Tämä on poikkeuksellista etenkin tilanteessa, jossa myös yhtiön toimitusjohtaja on juuri vaihtunut.

Postin hallitus onkin ollut myrskyinen paikka.

Viime syksynä riita Postin jakelijoiden työsopimuksista kärjistyi laajaan lakkoon ja lopulta pääministeri Antti Rinteen (sd) eroon ja hallituskriisiin. Ennen eroaan Rinne totesi, että Postin hallitus ei olisi noudattanut maan hallituksen ohjeita ja pyrkinyt häivyttämään tietoa silloiselta omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolta.

Taustalla syksyn kiistat

Käytännössä moni yhtiön hallituksen jäsen koki, että Rinne pyrki henkilökohtaisesti ohjaamaan Postin hallituksen työtä median kautta. Hallitusta johtanut Markku Pohjola esiintyi tiuhaan julkisuudessa kohun ollessa kovimmillaan. Lopulta kuitenkin vaihtui maan hallitus, ei Postin hallitus.

Uusi omistajaohjausministeri Sanna Marinin (sd) hallituksessa on Tytti Tuppurainen (sd).

Saiko Markku Pohjola nyt poliittiset potkut, valtioneuvon kanslian omistajaohjausosaston finanssineuvos Maija Strandberg?

”Emme halua luonnehtia asiaa näin. Enemminkin Posti on vaiheessa, jossa yhtiön pitää mennä voimakkaasti eteenpäin. Markku on tehnyt erittäin hyvää työtä. Postia on kehitetty pörssikelpoiseksi ja yhtiö on selvinnyt hyvin alan muutoksessa. Nyt yhtiö siirtyy seuraavaan vaiheeseen.”

Vaihtuuko näin moni Postin hallituksen jäsenistä syksyn kiistojen takia?

”Ei. Mutta toki on selvää, että siellä on joitakin jäseniä, jotka eivät enää olleet käytettävissä.”

Saivatko he tarpeekseen valtio-omistajasta?

”En lähde luonnehtimaan heidän motiivejaan.”

Strandbergin mukaan hallitukseen on nyt haluttu henkilöstö- ja työmarkkinaosaamista, ja siksi siellä ovat muun muassa Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen sekä pitkän uran työlainsäädännön ja työmarkkinatoiminnan parissa tehnyt Harri Hietala.

Postin edellinen hallitus ja johto valmisteli Postia pörssikuntoon. Sanna Suvanto-Harsaae puolestaan vei hallituksen puheenjohtajana Altian pörssiin. Viekö hän nyt lopulta myös Postin pörssiin?

”Tällä hetkellä aktiivisia suunnitelmia Postin pörssilistaumisesta ei ole. Mutta totta kai omistajan ja hallituksen puheenjohtajan tehtävänä on miettiä yhtiön strategisia vaihtoehtoja. Ensisijainen tehtävä on kuitenkin kehittää ja uudistaa Postin liiketoimintaa”, Strandberg sanoo.

Postin toimitusjohtaja ehti jo vaihtua viime syksyn työmarkkinamyrskyn jälkeen. Turkka Kuusisto aloitti marraskuun alussa. Postin edellinen toimitusjohtaja Heikki Malinen aloitti toukokuun alussa teräsyhtiö Outokummun toimitusjohtajana.

Postin liikevaihto viime vuonna oli noin 1,5 miljardia euroa ja oikaistu liiketulos 39 miljoonaa euroa. Osinkoja Posti maksoi viime vuodelta valtiolla noin 30 miljoonaa euroa. Posti työllistää noin 22 000 ihmistä.