Suomen Pankki on saanut koronaviruspandemian seurauksena kysymyksiä erityisesti koronaviruksen välittymisestä maksamistilanteissa, kertoo keskuspankin osastopäällikkö Päivi Heikkinen. Hänen mukaansa käteistä voi yhä käyttää, mutta hyvä käsihygienia tulee muistaa.

Heikkinen huomauttaa, että vaikka suurin osa suomalaisista maksaa ostoksensa maksukortilla, käteinen on ensisijainen maksutapa noin kymmenelle prosentille suomalaisista.

”Näille ihmisille käteinen saattaa olla ainoa mahdollinen maksutapa ja on tärkeää, että he saavat ostoksensa tehtyä. Käteistä voi koronapandemian aikanakin käyttää normaaliin tapaan. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin huolellinen käsihygienia, riippumatta maksutavasta”, Heikkinen kirjoittaa pankin sivuilla.

”Meidän kaikkien tulee nyt pitää toisiimme etäisyyttä, kun asioimme kaupassa tai apteekissa. Näin suojelemme sekä myymälän henkilökuntaa että itseämme."

Heikkisen mukaan virusten välittymistä maksamisessa on tutkittu jonkin verran, mutta juuri koronaviruksen välittymisestä maksamisessa ei vielä ole olemassa tutkimuksia.

”Euroopan keskuspankki on aiempien epidemioiden aikana tutkituttanut seteleiden merkitystä virus- ja bakteeritartuntojen lähteenä ja asiaa tutkitaan säännöllisesti muutenkin. Aiemmat tutkimukset kertovat, että viruksien tartuntariski seteleiden välityksellä on erittäin pieni. Setelien pinta on suunniteltu siten, että ne eivät likaannu helposti päivittäisessä käytössä ja koronavirus leviää pääasiassa pisaratartuntana, eli esimerkiksi virustartunnan saaneen henkilön yskiessä”, Heikkinen kirjoittaa viitaten Bundesbankin tutkimukseen.

”Kaupan työntekijä, kiitos työpanoksestasi! Meidän kaikkien on noudatettava ohjeita ja toimittava vastuullisesti, ettemme altista meitä palvelevia ihmisiä virusriskille. Näin käteisen käyttö on yhä turvallista sekä sinulle että asiakkaallesi”, Heikkinen päättää kirjoituksensa.