Pitkäjänteisen osakesijoittajan ei kannata liiemmin huolestua inflaatiosta, sanoo sijoituskirjailija ja yrittäjä Merja Mähkä.

”Ajattelen niin, että kun omistaa hyviä yhtiöitä pitkäjänteisesti, lopulta käy hyvin. [Inflaatio] on luonnollistakin, kun korot ovat olleet pitkään nollassa. Se nyt on näitä maailman faktoja, joita sijoittajan tielle tulee.”

Osakemarkkinoilla on aikain saatossa pärjännyt hyvin jopa korkeammassakin inflaatiossa, lisää johtaja Samu Lang Aktiasta.

Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman ilmaisee huolensa kustannusinflaatiosta.

”Meillä on Suomessa 100 miljardia euroa tileillä. Jos inflaatio on 4,8 prosenttia vuodessa, köyhdymme kansakuntana 4,8 miljardia euroa. Tästä pitäisi poliitikoiden puhua.”

Inflaation väliaikaisuudesta yhä viitteitä

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell testasi markkinoiden hermoja väläyttämällä, ettei inflaatio olisi enää väliaikaista. Ensi viikolla kokoontuva Fed suunnittelee arvopaperiosto-ohjelman alasajoa.

Väliaikaisuus on edelleen suuri kysymys, Lang sanoo. Hänen mukaansa viitteitä siitä yhä on. Lang arvioi Fedin silmäilevän mahdollisesti kahta koronnostoa ensi vuonna.

”Jos Fed kiristää [rahapolitiikkaa] ja samalla pitkät korot tulevat alas, mikä indikoi kasvun hidastumista, silloin markkinat rytisevät jonkun aikaa. Kunnes Fed – kuten aina historiassa – alkaa keventää uudestaan. Tämä on kissa-hiiri -leikkiä ehkä vähän aikaa.”

”Jokin tämän vielä romauttaa”

Koronan omikronmuunnos ei huolestuta Mähkää ja Snellmania. Variantit eivät ole enää uutinen markkinoille.

”Ei tiedetä, mikä yllättävä tekijä tulee olemaan, mutta jokin tämän vielä romauttaa”, Snellman pohtii.

Tuskin kuitenkaan Kiinan asuntomarkkina, jonka ongelmat rajautuvat Snellmanin mukaan Kiinaan. Ulkomaiset sijoittajat eivät ole niputtaneet asuntolainoista rahoitusvälineitä.

Sijoittajana Mähkä ei näe toimintaympäristöä yhtiöille huolestuttavana. Ainakin hän vakuuttui markkinalla toimivan Koneen osavuosikatsauksesta.

”Jos mietitään, kuinka huolissaan pitää olla, niin lisäsin Konetta, kun yhtiö putosi osarin jälkeen.”

Katso kaikki Markkinaraati-lähetykset täältä.

LUE SEURAAVAKSI: