24-vuotias saamelaisnuori Mikkel Näkkäläjärvi on pöyristynyt valtiovarainministeriön esityksestä leikata saamelaisten niin sanotusta kielipesätoiminnasta neljännes.

- Eilen tämä tärkeä työ sai murskaavia uutisia: Valtiovarainministeriö esittää vuodelle 2015 150 000 euron leikkausta kielipesätoimintaan. Se tarkoittaa noin 27 % säästöjä toiminnasta. Jokainen varmasti tajuaa, että ei mistään voi ottaa yli neljäsosaa rahoituksesta ilman, että vahingot ovat merkittäviä, elleivät jopa peruuttamattomia, demarinuorten varapuheenjohtajana toimiva Näkkäläjärvi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kielipesätoiminta aloitettiin Suomessa 1990-luvulla. Kielipesiä löytyy saamelaisalueen lisäksi myös pääkaupunkiseudulta.

Saamen kielipesissä tehdään työtä saamen kielien ja saamelaiskulttuurin elvyttämisen puolesta. Kielipesät ovat käytännössä päivähoitopaikkoja, joissa inarin-, koltan- tai pohjoissaamea opetetaan lapsille kielikylvyn keinoin.

- Marginaalisen pieni säästö valtiontaloudessa tarkoittaisi lamaannuttavaa iskua työlle kolmen saamelaiskielen ja koko kulttuurin puolesta, Näkkäläjärvi pohtii ja vetoaa päättäjiin leikkaushankeen perumiseksi.