Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén pitää edelleen kiinni siitä, ettei anna tukea ulkoministeri Timo Soinille (sin) tämänpäiväisessä luottamusäänestyksessä. Sirén kertoi tunnoistaan tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

”Olen hyvin hämmentynyt tästä tilanteesta ja hallituskumppaneiden toiminnasta”, Sirén sanoi.

Sirén totesi, että perustuslain mukaan äänestyksessä kyse ei ole hallituksen vaan yksittäisen ministerin luottamuksesta. Sininen tulevaisuus on kuitenkin tehnyt asiasta hallituskysymyksen toteamalla, että siniset kävelee ulos hallituksesta, jos Soini saa epäluottamuksen.

”Siniset ovat tehneet tästä hallituskysymyksen, ja olemme kiristystilanteessa. Se ei kuulu demokratiaan. En aio taipua ainakaan siltä osin, että äänestäisin Soinin luottamuksen puolesta”, Sirén sanoi.

Sirén ei siis aio tukea Soinia äänestyksessä huolimatta siitä, että hänen puolueensa kokoomus on linjannut äänestävänsä yksimielisesti Soinin tuen puolesta. Sirén jättää vielä auki sen, äänestääkö hän tyhjää vai onko poissa. Myös kokoomuksen Jaana Pelkonen kertoi eilen, ettei tue Soinia.

Lue lisää: Ensimmäiset irtiotot kokoomuksesta: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”

Myös keskusta on viestinyt yksimielisestä tuesta. Erityisesti kokoomuksessa äänestyksestä on kutienkin muodostunut hankala liberaaleille kansanedustajille, jotka jo aiemmin ovat kritisoineet Soinia tämän abortinvastaisista kannanotoistaan.

Lue lisää:

Kokoomus on pahassa paikassa – ”Naiskansanedustajat joutuvat alistamaan itseään”

Kokoomukselta käsky kansanedustajille: Äänestettävä Soinin ja hallituksen puolesta

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Oppositiopuolueet sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp esittivät eilen epäluottamuslausetta Soinille hänen aborttikantojensa takia. Soinin kannanottojen tulkitaan olevan ristiriidassa Suomen linjan kanssa. Eduskunta äänestää Soinin luottamuksesta tänään kello 13. Oletuksena on, että Soini kaikesta huolimatta saa luottamuksen.

Sirén sanoo joutuvansa nyt harkitsemaan, mitä hänen oma äänestyskäyttäytymisensä merkitsee muiden hallituspuolueiden edustajien kannalta. Sirén sanoo, ettei hänelle ole ongelma, jos hän henkilökohtaisesti saa sanktion tai rangaistuksen ryhmäkurista lipeämisestä.

”Olen kummissani tilanteesta, jossa yksittäisen kansanedustajan pitäisi kantaa vastuuta siitä, kaatuuko hallitus vai ei. Kun tästä on tehty kiristys- ja uhkailutilanne, mun pitää arvioida toimiani suhteessa muihin. En halua kaataa hallitusta”, Sirén sanoo.

Sirén toteaa myös ihmettelevänsä pääministeri Juha Sipilän (kesk) eilistä lausuntoa.

”En usko, että kenelläkään on mitään ongelmaa painaa tässä asiassa vihreää”, Sipilä sanoi STT:n mukaan.

Sirénin mielestä pääministeri mitätöi lausunnollaan sen, että asia tosiaan on vaikea osalle kansanedustajista.