Työhyvinvointiin ja työn tuottavuuteen erikoistunut yritysjohdon konsultti ja sosiaalipsykologi Ron Friedman kehottaa työtehostaan huolestuneita ihmisiä ottamaan oppia huippukokeista.

Ravintolamaailmassa tunnettu ranskalainen sanonta "mise en place" tarkoittaa valmistautumista työpäivään: ruoka-aineiden ja välineiden asettamista saataville sekä muun muassa reseptien läpikäymistä ennen kokkaamisen aloittamista.

Käytäntö on yleistettävissä esimerkiksi toimistotyöhön, Friedman uskoo Psychology Todayn kirjoituksessaan. Hänen mukaansa moni toimistotyöläinen tekee virheen aloittaessaan päivänsä sähköpostien ja ääniviestien läpikäymisellä.

– Monin tavoin tämä on huonoin tapa aloittaa päivä. Tällainen toiminta kaappaa keskittymisemme ja asettaa meidät reaktiiviseen tilaan, jossa toisten ihmisten prioriteetit nousevat keskiöön, Friedman kirjoittaa.

Friedmanin artikkelin otsikko kuuluu "Miten käytät ensimmäiset 10 minuuttia päivästäsi". Hänen mukaan päivä olisi hyvä aloittaa lyhykäisellä suunnittelusessiolla: ”älyllisellä mise en place -hetkellä”. Tämän suunniteluhetken aikana tulisi syntyä ennen kaikkea tehtävälista, jossa jokainen tehtävälauseke alkaisi teonsanalla, verbillä.

–Se tekee aikomuksistasi konkreettisia, Friedman perustelee.