Guggenheim Helsingin Tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti vakuuttaa Uuden Suomen haastattelussa, että säätiö maksaa Guggenheimin rakentamista varten otettava lainan takaisin, jos tuorein Guggenheim-esitys toteutuu.

Laina, jonka ottaisi kaupungin ja tukisäätiön yhteinen kiinteistöyhtiö, on tarkoitus maksaa yksityisin varoin, mutta Helsingin kaupunki on siinä takaajana.

Lahti sanoo, että takaus on suunnitelmassa mukana nimenomaan pankin takia – jotta lainan korko olisi mahdollisimman alhainen.

– Paras tapa hoitaa se on niin, että kaupunki antaa takauksen, Lahti sanoo.

Hän sanoo myös, että lainassa olisi vakuuksia, joista yhtenä olisi itse Guggenheim-rakennus.

– Sen arvo ylittää jo lainan määrän, Lahti sanoo.

Toisin sanoen, jos kaikki epätodennäköisyydet toteutuisivat eikä säätiö pystyisi muuten maksamaan lainaa takaisin, rakennuksen arvo riittäisi kuittaamaan lainan, Lahti sanoo.

Takauksesta ja lainan takaisinmaksusta ovat olleet huolissaan Helsingin kaupunginvaltuutetut Wille Rydman (kok.) ja Otso Kivekäs (vihr.).

Lue lisää:

Vihreissä heräsi ihmetys valtion Guggenheim-rahasta: ”Yksi ministeri sanoo yhtä ja toinen toista”

Valtuutettu löysi outouksia Guggenheim-papereista: ”Veronmaksajien takaaman lainan kulut on verhottu vuokraksi”

Lisäksi valtuutettu Paavo Arhinmäki (vas.) on ollut huolissaan siitä, että Guggenheim-laskelmat perustuvat 550 000 kävijään vuodessa. Arhinmäki on kysynyt, kuinka käy, jos tuo kävijämäärä ei toteudu.

Lue lisää: Arhinmäen Guggenheim-laskelma: Julkista rahaa tarvitaankin 98 + 112 miljoonaa

Lahti sanoo, että lainan maksun suhteen alempi kävijämäärä ei olisi ongelma.

– Jos ajatellaan, mistä pankki on huolissaan, niin pankki on huolissaan siitä, jos ei pystytä maksamaan lainan korkoja. Jos lainan korko on 1,5 prosenttia, 175 000 kävijää [vuodessa] riittää siihen, että korot saadaan hoidettua, Lahti sanoo.

Kysymyksiä on herättänyt myös valtion 1,3 miljoonan euron vuosittainen tuki.

– Yksi ministeri sanoo, että valtio ei osallistu millään tavalla, toinen sanoo, että osallistuu. Tämähän on myös lopputuloksen kannalta merkittävää, että osallistuuko vai ei, sanoi vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs Uudelle Suomelle tänään.

Lahti luonnehtii valtion 1,3 miljoonan euron tukea tärkeäksi.

– Se on noin 11 prosenttia vuotuisista menoista. Kyllä se on tärkeä. Jos sitä ei tulisi, meidän pitäisi joko saada jostain lisätuloja tai sitten sopeuttaa menoja, Lahti sanoo.

Perussuomalaiset vastustaa valtion osuutta, mutta asia olisi joka tapauksessa vasta seuraavan hallituksen heiniä. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) puolestaan on tukisumman kannalla.

Helsingin kaupunginvaltuuston on tarkoitus tehdä päätös Guggenheim-esityksestä päätös 10. marraskuuta mennessä.

Lue myös:

Guggenheim-säätiö vastaa kritiikkiin erikoisuuksista: ”Laina maksetaan riippumatta kävijämääristä”

Guggenheim-säätiö julkaisi listan yksityisistä rahoittajista: Heiltä tulisi 66 milj. €

Tässä on uusi ihmetelty Guggenheim-ehdotus: Kaupunki antaisi 80 miljoonaa €