Madrid

Sadat tuhannet espanjalaiset asuntovelalliset harkitsevat taas kanteen nostamista pankkiaan vastaan hakeakseen takaisin mahdollisesti liikaa maksamiaan lainakorkoja.

Vaihtelevien arvioiden mukaan Espanjan pankeille voi koitua uusista kanteista lähivuosina yhteensä jopa yli 40 miljardin euron menetykset. Tosin aiemmissa vastaavanlaisissa tapauksissa lasku pankeille on jäänyt selvästi ennakkoarvioita pienemmäksi.

EU:n tuomioistuimen julkisasiamies antoi tiistaina kannanoton, jonka mukaan pankit ovat tällä kertaa saattaneet johtaa laina-asiakkaita harhaan vanhalla, 25 vuotta sitten käyttöön otetulla asuntoluottojen keskikorolla.

Tämä IRPH-nimellä kulkeva korko on nyt noin kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin 12 kuukauden euriboriin sidotun asuntolainan korko. Asiakas maksaa tällöin esimerkiksi 150 000 euron lainasta korkoa 250 euroa kuussa yli euribor-lainan koron.

IRPH-korko on Espanjan keskuspankin hyväksymä ja sen määrittäminen tapahtuu keskuspankin kautta. Espanjan korkein oikeus päätti pari vuotta sitten, että menettely on läpinäkyvä ja laillinen.

EU-tuomioistuimen julkisasiamies epäilee nyt, että niin ei ehkä ole. Lopullisen ratkaisun tekee tuomioistuin noin puolen vuoden sisällä. Tämän katsotaan ennakoivan langettavaa päätöstä, joten asianajotoimistot Espanjassa haalivat jo laina-asiakkaita ryhmäkanteisiin.

Investointipankki Goldman Sachs arvelee, että pankeille voi tulla jopa 44 miljardin euron vaateet. Monet muut arviot ovat maltillisempia. Pankit itse sanovat, että niillä on noin miljoona IRPH-korkoon sidottua asuntolainaa, joiden yhteissumma olisi noin 17 miljardia euroa.

Pankkiosakkeiden kurssit laskivat Madridin pörssissä tiistaina ensin tuntuvasti, mutta korjaantuivat nopeasti.

Joulukuussa 2016 EU:n tuomioistuin tulkitsi laittomaksi Espanjan pankkien käyttämän pohjakorkotason, jonka alle asuntolainan korko ei voinut laskea, vaikka euribor-korot laskivat. Kaikki perityt ylikorot on palautettava asiakkaille, tuomioistuin linjasi.

Pitkästi toista miljoonaa kannetta nostettiin pankkeja vastaan. Ne on nyt enimmäkseen käsitelty ja pankit ovat joutuneet pulittamaan takaisin yhteensä runsaat 2,3 miljardia euroa, kertoivat prosessia seuraavat tahot toukokuussa.

Yli puolet kanteista hylättiin. Palautusta saaneet kuittasivat keskimäärin 4 400 euroa per vahinkoa kärsinyt velallinen.