Sähköalojen ammattiliitto Sähköliitto hylkäsi lauantaina sovittelija Jukka Ahtelan sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimuksen osapuolille antaman sovintoesityksen. Työehtosopimuksen työnantajajärjestöt, Sähkötekniset työnantajat STTA ja Palvelualojen työnantajat PALTA, olisivat kumpikin osaltaan hyväksyneet esityksen.

Käänne tarkoittaa sitä, että lakko palvelualojen työnantajien Paltan jäsenyrityksissä alkaa maanantaina kello 6. Työtaistelu kestää viikon. Lakon piiriin kuuluu noin 20 yritystä, joista suurimmat ovat Are Oy, Aro Systems Oy, Bravida Finland Oy, Caverion Suomi Oy ja Consti Talotekniikka Oy.

–Työnantajapuolen neuvottelutaktiikka on muuttunut Suomen nykyhallituksen linjauksiin pohjautuvaksi joustamattomaksi ja kovaksi sanelulinjaksi. Tästä kärsivät nyt yritykset, joiden näkemyksiä työnantajapuoli kuuntelee aivan liian vähän. Sovittelijan sovintoesitys oli mahdoton hyväksyä, koska työehtojen ja työehtosopimuksen kehittäminen olisi jäänyt pelkän työnantajapuolen hyvän tahdon varaan. Lisäksi sovittelijan esitys palkantarkistuksista oli alalle ja palkkausjärjestelmän rakenteeseen sopimaton, Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti kommentoi tiedotteessa.

Sähköliitto on ilmoittanut myös uusista työtaistelutoimista, jotka kohdistuvat Palta jäsenyrityksiin sekä Sähkötekniset työnantajat STTA:n jäsenyrityksiin. Niiden on määrä alkaa 17. toukokuuta.

– Tämä TES-kiista ei ratkea valtakunnansovittelijan toimistolla. Kutsunkin Paltaa ja STTA:taneuvottelupöytään neuvottelutuloksen saavuttamiseksi, Väntti toteaa.

STTA:n toimitusjohtaja Esa Larsénin mukaan sovintoesityksen kaatumisen syynä on sähköalojen ammattiliiton tavoite päästä eroon vuosittaisesta työajan pidennyksestä.

Larsén kuvailee Jukka Ahtelan hylättyä sovintoesitystä tasapainoiseksi ja työmarkkinoiden yleisen linjan mukaiseksi. Vuosittaisen työajan pidennystä koskeva ratkaisuesitys oli hänen mukaansa lähes identtinen kuin Energia-ICT-Verkosto -sopimusalalla, jota koskevan sovintoesityksen Sähköalojen ammattiliitto vajaat pari viikkoa sitten hyväksyi.

STTA: Vaikea nähdä ulospääsyä tilanteesta

Larsén pitää uhkaavia lakkoja alan ja sen kehittämisen kannalta onnettomina.

–Sähköalojen ammattiliitto pyrkii yhdellä toimialallaan toimeenpanemillaan lakoilla murtamaan työmarkkinoiden yleisen linjan. Lakkojen aiheuttamat vahingot alan yrityksille, lakossa oleville työntekijöille ja yritysten asiakkaille ovat moninkertaisia suhteessa 24 vuosittaiseen työtuntiin, hän kommentoi omassa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa sähköalan toimintaympäristössä, asennusmateriaaleissa ja työhön vaikuttavissa tekijöissä on tapahtunut paljon muutoksia.

–Menneiden työehtosopimuskierrosten yhteydessä työehtosopimusta ei ole onnistuttu tarpeellisella tavalla kehittämään. Se ei ole tuntunut olevan mahdollista myöskään alkuvuoden aikana käydyissä neuvotteluissa. Meidän tulisi pystyä parempaan ja keskittyä valtakunnallisten asioiden sijaan oman alamme kehittämiseen, Larsén sanoo.

Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimusneuvottelut käynnistyivät vuonna 2018 heti loppiaisen jälkeen. Edellisen sopimuksen voimassaoloaika päättyi 31.1.2018.

Sähköalojen ammattiliitto keskeytti neuvottelut 20.2.2018, josta ajankohdasta lähtien neuvottelut ovat olleet lähes kokonaisuudessaan keskeytyneinä.

Larsénin mukaan on vaikea nähdä ulospääsyä tilanteesta.

Paltan työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara kuvailee olevansa pettynyt siihen, ettei Sähköliitto hyväksynyt sovintoesitystä.

–Ehdotukseen ei sisältynyt muutoksia, joita voitaisiin pitää työntekijäpuolen näkökulmasta työehtojen heikennyksinä. Palkkaratkaisu oli yleisen linjan mukainen ja Sähköliiton keskeisimpiin vaatimuksiin oli vastattu. Emme voi muuta kuin ihmetellä Sähköliiton toimintaa, hän kommentoi Paltan tiedotteessa.

Sajavaara kuvailee Sähköliiton neuvottelutoimintaa ”poukkoilevaksi”.

–Vasta viime viikolla energia-, ICT- ja verkostoalan lakko vältettiin Sähköliiton hyväksyttyä samankaltaisen sovintoehdotuksen. Nyt Sähköliitto haluaa lakkoja, vaikka kyse on samoista asioista. Sähköliitto näyttää ajavan kaikki sopimusalansa konfliktiin, jonka tarkoitus on periaatteellisista syistä aiheuttaa työnantajille mahdollisimman suurta vahinkoa. Täysin syyttömät tahot joutuvat kärsimään Sähköliiton pörhistelyn takia, Sajavaara sanoo.