Suomessa on kehitetty älykäs sähköautojen kotilatausjärjestelmä. Järjestelmän avulla voi muun muassa ladata silloin, kun sähkö on halvimmillaan.

Suomalainen teknologiayhtiö Virta Ltd. tuo markkinoille edistyksellisen sähköautojen kotilatauspalvelun. Palvelu ohjaa lataustapahtuman automaattisesti vuorokauden edullisimpaan latausajankohtaan sähkön markkinahinnan perusteella.

Täysin uutta on myös mahdollisuus jakaa oman kotilatauspisteen käyttöoikeus haluamilleen tahoille, ilmaiseksi tai maksua vastaan.

Lisäksi työsuhdeautoilijan elämän helpottamiseksi palvelu raportoi sekä julkisen että kotilatauksen kustannukset työnantajalle automaattisesti, sanotaan Virta Ltd:n tiedotteessa.

- Palvelu ottaa huomioon sähkön tuntikohtaisen markkinahinnan Nordpool Spot-markkinoilla sekä arvioidun auton lataustarpeen. Latauksen optimointi tapahtuu näiden tietoja yhdistämällä reaaliajassa, kertoo Virran liiketoimintajohtaja Elias Pöyry.

Kuluttaja saa palvelusta taloudellista hyötyä, jos kuluttajalla on kotitaloudessaan tuntihintainen sähkösopimus. Lisäksi hyötyjänä on sähköverkko ja ympäristö: Kun sähkön hinta on alhaisimmillaan, myös sähkön kysyntä on alhaisimmillaan, todetaan Virta Ltd:n tiedotteessa.

Kun lataus ajoitetaan tällaisiin ajankohtiin, sähköautojen avulla voidaan samalla tasapainottaa sähköverkkoa ja energiantuotannon tarvetta. Tarve korostuu sähköautojen määrän lisääntyessä. Palvelu toimii aluksi Suomessa ja muissa pohjoismaissa.

Virta Ltd:n mukaan järjestelmän avulla sähköautoilija voi jakaa kotilatauspisteensä perheelle, ystäville tai kaikille sähköautoilijoille silloin kun ei itse käytä palvelua. Latauspisteen omistajalla on täysi vapaus valita kenelle piste on auki. Älykäs kotilataus laskuttaa ulkopuolisesta käytöstä reaaliajassa ja tilittää tuoton automaattisesti kuukausittain.

Selkeys työsuhdeautojen latauskustannuksiin

Niille, joilla on sähköauto työsuhdeautona, palvelu tuo lisäsujuvuutta arkeen. Se raportoi latauskustannukset automaattisesti työnantajalle niin, että kotilataus ja julkinen lataus kootaan yhteen raporttiin. Latauskustannukset mitataan todellisen käytön mukaan reaaliajassa ja latauskustannukset raportoidaan työnantajalle automaattisesti kuukausittain.

- Sähköautojen suosio työsuhdeautona kasvaa. Työsuhdeautoilija tarvitsee latausmahdollisuuden myös kotona, mutta tähän asti kustannusten kohdistaminen on ollut vaikeaa. Nyt tämäkin asia on ratkaistu, toteaa Pöyry.

Virta Home -palvelupaketti sisältää palvelun 36 kk ajaksi sekä esiohjelmoidun käyttövalmiin latauslaitteen, jonka tavallinen sähköasentaja voi kytkeä sähköverkkoon.

Järjestelmä maksaa 46 euroa kuukaudessa. Lisäksi tulee tietysti sähkölasku.

Tilaa tästä Autotodayn ilmainen uutiskirje.