Vakuutusyhtiöiden käyttämien niin sanottujen vakuutuslääkäreiden toimintaan vaaditaan uusia ehtoja. Työkykynsä onnettomuudessa menettänyt entinen taksikuski Petri Nurmesniemi kertoi torstaina Ylen A-studiossa, kuinka hän sai vakuutusyhtiöltä korvauksia vain 47,60 euroa huolimatta korkeimman oikeuden häntä tukevasta päätöksestä.

Seinäjokinen Nurmesniemi oli vuonna 2007 lopettamassa vuoroaan, kun kolmion takaa tullut auto ajoi kylkeen. Hänen niskaansa tutkittiin terveyskeskuksessa, mutta hän lähti kävellen kotiin. Välilevän pullistuma toi kuitenkin kahden kuukauden sairasloman, jonka vakuutusyhtiö korvasi fysikaalisine hoitoineen.

Ongelmat alkoivat, kun Nurmesniemen piti palata töihin. Työnteko ei onnistunut, joten hän hakeutui tutkimuksiin. Neurotutkassa havaittiin vakava kaularangan hermovaurio ja magneettikuvauksessa selkäydinvamma. Nurmesniemi haki lainmukaista korvausta työkyvyttömyydestä, mutta vakuutusyhtiö vastasi toistuvasti kieltävästi.

Nurmesniemi sai pysyvän työkyvyttömyyseläkkeen, mutta vakuutusyhtiö kieltäytyi maksamasta korvauksia.

– Vanhoja kulumia, Nurmesniemi kertoi vakuutusyhtiön perustelleen.

Hän vei asian vakuutustuomioistuimen kautta korkeimpaan oikeuteen, kun tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta oli ensin hylännyt valituksen. Korkein oikeus totesi, että Nurmesniemi on oikeutettu vakuutusyhtiön korvauksiin. Tästä on neljä vuotta aikaa, eikä korvauksia ole kuulunut.

– Tai anteeksi, olen saanut korvauksen: 47,60 euroa. Aika pahalta tuntuu, Nurmesniemi sanoi Ylen lähetyksessä.

Vakuutusyhtiöiden toimintaa hän kommentoi tyhjentävästi todeten, että ”täytyy sanoa, että en enää oikein luota”.

– Mä olin täysin terve mies ennen sitä onnettomuutta.

Kansanedustaja kerää nimiä: Vakuutuslääkäreille 2 uutta ehtoa

Vakuutuslääkäreiden toimintaa on ruodittu julkisuudessa muun muassa ratsastusvalmentaja Saara Auvisen ryhdyttyä julkiseen taistoon vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolaa vastaan. Auvinen vammautui työtapaturmassa, mutta vakuutusyhtiön lääkärit ovat tulkinneet hänen tilanteensa vähemmän vakavaksi kuin muut Auvista tutkineet lääkärit. Toisaalta Lähi-Tapiola on noudattanut muutoksenhakuasteiden päätöksiä. Lue lisää: Kuvasta lähti massiivinen verkkoraivo – Nyt vastaa Lähi-Tapiola

Auvisen tapauksen pohjalta vakuutuslääkäreiden toimintaan on perehtynyt kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.). Hän tiedotti perjantaina aloittaneensa allekirjoitusten keräämiseen lakialoitteeseen, joka ”lopettaa vakuutuslääkärien mielivallan”.

Ronkainen muuttaisi lakia niin, että vakuutusyhtiöiden korvaus- ja eläkepäätökset olisi tehtävä lähtökohtaisesti vakuutetun oman lääkärin diagnoosin pohjalta. Hän totesi Ylen keskustelussa, että asiaan liittyy erityisesti kaksi merkittävää seikkaa, joilla tilannetta voisi parantaa.

Toinen niistä on niin sanottu käänteinen todistustaakka.

– Vakuutusyhtiöiden lääkäreillä ei pidä olla mahdollisuutta evätä korvausta, elleivät he kykene lääketieteellisin perustein todistamaan korvaushakemusta olennaisilta osin virheelliseksi. Korvaustilanteissa tulee soveltaa käännettyä todistustaakkaa vakuutusyhtiöihin. Vakuutusyhtiö voi vapautua korvauksen maksamisesta vain, jos kykenee todistamaan diagnoosin, jolla korvaus vakuutetulle maksettaisiin, olennaisilta osin virheelliseksi, Ronkainen kertoo tiedotteessaan.

Toinen on totuusvelvoite.

– Kolmen viimeisen hallituksen toimesta on lailla vapautettu vakuutuslääkärit totuusvelvoitteesta. Vakuutuslääkärit ovat voineet laatia arvionsa potilaasta ilman, että heidän tarvitsee allekirjoittaa asiakirjoja ”kunnian ja omantunnon kautta” toisin kuin muu terveydenhuollon ammattihenkilöstö, Ronkainen ihmettelee.

Hän huomauttaa, että vakuutuslääkärit ”ovat voineet päätöksissään kävellä jopa yliopistollisten sairaaloiden erikoislääkäreiden todistusten yli ja evätä korvaukset”.

– Maksamatta jätetyt satojen miljoonien eurojen korvaukset jäävät vakuutusyhtiöiden kassaan ja omaisuudeksi. Summa jaetaan osinkoina osakkeenomistajille valtiolle ja kunnille sekä työntekijä- ja työnantajajärjestöille. Kärsijöinä ovat kansalaiset, Ronkainen väittää.

Ylen keskustelussa mukana ollut kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, tuki aloitetta.

– Tuntuu erikoiselta, että papereiden perusteella, näkemättä ihmistä, hylätään, kun kyse on asiasta, jossa pitäisi edetä heikoimman ehdoilla, Lauslahti kommentoi.

LUE MYÖS:

Kirjallinen kysymys vakuutuslääkäreistä - ”Kyse on tietenkin rahasta”

Vakuutuslääkärien valta suututtaa: ”Käsittämätöntä”