Eutanasian sallimiseen pyrkivän Exitus ry:n puheenjohtaja, sairaanhoitaja Kari Viholainen suree eduskunnan torstaista keskustelua kansalaisaloitteesta, jonka tavoitteena on luoda Suomeen eutanasialaki ja laillistaa eutanasia.

Viholainen kirjoittaa ”surullisesta” lähetekeskustelusta Puheenvuoron blogissaan . Hän toivoo, että eduskunnan keskustelua eivät katsoneet ne armokuolemaa toivovat ihmiset, jotka ovat olleet häneen yhteydessä viimeisen vuoden aikana.

– Niin ala-arvoinen pääosin keskustelu oli. Oli kansanedustajia, jotka puhuivat murhaamisesta. Kuoleman kulttuurista, Viholainen kirjoittaa.

– Minä häpeän niiden kansanedustajien puolesta, jotka puhuvat kuoleman kulttuurista ja murhaamisesta. Se on suuri loukkaus ja vähättelyä niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat vakavasti kuoleman sairaita.

Hänen mukaansa ihmisille, jotka elävät suurissa kärsimyksissä ja pohtivat omalla kohdallaan elämän päättymistä, ei kyse ole murhaamisesta eikä elämän vähättelystä.

– Heille kyse on arvokkaasta ja inhimillisestä tavasta päästä pois epäinhimillisistä tuskista, olosta ja epätoivosta.

Yksi aloitteen näkyviä vastustajia eduskunnan keskustelussa oli perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini. Juuri hän käytti sanaparia ”kuoleman kulttuuri”.

– Puhumme toisen ihmisen surmaamisen laillistamisesta. Emme mistään pikkuasiasta, emme mistään huutoäänestyksellä torilla päätettävästä asiasta. Olemme luomassa Suomeen kuoleman kulttuuria. Sitä ei pitäisi tehdä, Soini sanoi eduskunnan keskustelussa.

– Lääkäristä tehdään teloittaja. Se ei ole oikein. Miten myrkkyruiske, joka annetaan esimerkiksi murhamiehelle, eroaa siitä myrkkyruiskeesta, joka annettaisiin vanhukselle? Tämä on mielestäni aivan ydinasia. Minä en halua antaa myrkkyruisketta sille murhaajallekaan, koska pidän ihmiselämää pyhänä, oli sitten murhaaja tai joku muu, Soini jatkoi.

Soini otti esiin myös alaikäiset lapset, vaikka kansalaisaloitteen mukaan eutanasia sallittaisiin vain täysikäisten ihmisten kohdalla.

– Sitten puhutaan armomurhasta: Entäpä lapsi? Hän on alaikäinen, hänkö päättää? Ei hän voi päättää. Jos hänellä on isä ja äiti, mitä jos toinen haluaa, että annetaan armomurha, ja toinen haluaa, että ei, kumman tahtoa toteutetaan? Nämä ovat todella vakavia asioita, Soini sanoi.

Viholaisen mukaan ”Timo Soini ei ollut perehtynyt aloitteeseen, kun hän puhui alaikäisistäkin”.

Toinen perussuomalainen, kansanedustaja Mika Niikko, käytti Viholaisen paheksumaa sanaa ”murha”.

– Avustettu kuolema on mielestäni kiertoilmaisu potilaan suunnitellulle tappamiselle. Murha mikä murha, viidennen käskyn rikkominen, Niikko sanoi.

Hän, kuten useat muut kansanedustajat, puhui myös siitä, kuinka eutanasian rajattukin salliminen voi johtaa ”kaltevaan pintaan” eli eutanasiaoikeuden laajentamiseen myöhemmin. Samasta varoitteli keskustan lääkäritaustainen kansanedustaja Martti Talja. Hänkin vastustaa eutanasian sallimista.

– Eutanasia-asiaan voidaan palata aina uudelleen, mutta kerran käyttöön otettuna se ohjaa varsin kaltevalle pinnalle. Hollannissa enimmillään 2,4 prosenttia kuolemista tapahtuu eutanasian kautta. Meillä Suomessa se merkitsisi yli tuhatta kuolemaa vuodessa. Hollannissa eutanasialainsäädäntöä on uudistettu, ei suinkaan heidän asiantuntijoidensa toiveiden mukaisesti suppeampaan suuntaan vaan tuomalla myös uudet potilasryhmät mukaan eutanasian piiriin: dementoituneet vanhukset, lapset, Talja sanoi.

Exitus ry:n Viholainen toteaa, että Suomi päättäisi itse oman linjansa.

– Meidän täytyy muistaa, että niin Hollannissa kuin Belgiassakin eutanasiapäätökset ovat linjassa heidän oman lainsäädännön kanssa. Itse he ovat lakinsa tehneet ja meidän ei tarvitse toimia samalla tavalla kuin he toimivat. Kansalaisaloitteessa olevat perustelut ovat kyllä kestävät, Viholainen kirjoittaa.

Lue myös:

”Tilanne on häpeällinen” – Timo Soinilla voimakas kanta aborttiin ja eutanasiaan

Parantumattomasti sairaan Esko Seppäsen hätähuuto: ”Eutanasia laillistettava”

Antti Herlin, Jukka Hildén, Vappu Pimiä…Vaikuttajien aloite: ”Eutanasia lailliseksi”

Stephen Hawking: ”Emme anna eläinten kärsiä. Miksi annamme ihmisten?”

Lehti: Arkkiatri tyrmää eutanasian: ”Suurelle osalle olisi paha”

Nobel-palkittu arkkipiispa Desmond Tutu: ”Haluan oikeuden avustettuun kuolemaan”