Tutkimusten mukaan jopa viidesosalla suomalaisista eli noin miljoonalla suomalaisella on rasvamaksa, kertoo Munuais- ja maksaliitto. Tällä viikolla vietetään maksaviikkoa.

Munuais- ja maksaliiton mukaan ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, on merkittävin rasvamaksan aiheuttajia.

- Rasvamaksa voi kehittyä myös normaalipainoiselle. Rasvamaksa tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasoluihin. Jos maksa lisäksi tulehtuu, muodostuu maksaan sidekudosta, mikä voi kehittyä maksakirroosiksi, liitto kertoo tiedotteessaan.

Terveyskirjaston mukaan rasvamaksa on yleisin maksasairas ja se todetaan tavallisesti 40 - 60 vuoden iässä, mutta nykyään sitä löytyy yhä useammin lapsilla ja nuorilla aikuisilla.

Ravinnon laadun on todettu vaikuttavan rasvamaksan syntyyn. Terveyskirjaston mukaan etenkin fruktoosin ja muiden nopeiden hiilihydraattien käyttö rasvoittaa maksaa.

Vyötärölihavuuden ohella yleinen rasvamaksan aiheuttaja on runsas alkoholin käyttö.

Rasva maksa ei useimmiten tunnu miltään, Terveyskirjasto kertoo.

- Joskus harvoin huomattavasti suurentuneeseen maksaan saattaa liittyä epämiellyttävää tuntemuksia ylävatsan oikeassa puoliskossa. Rasvamaksan olemassaolosta ei siis tiedä ilman tutkimuksia, mutta sitä on syytä epäillä, jos on selvä vyötärölihavuus tai käyttää runsaasti alkoholia, Terveyskirjastossa todetaan.

Munuais- ja maksaliiton mukaan rasvamaksan synnyn voi ehkäistä terveillä elämäntavoilla, pitämällä painon normaalina ja liikkumalla säännöllisesti. Terveyskirjaston mukaan rasvamaksaa voi myös hoitaa omilla toimilla: laihduttamisen on todettu vähentävän tehokkaasti maksan rasvamäärää ja liikuntakin auttaa. Tehokkain hoitotapa on liikunta ja painonpudotus yhdessä, Terveyskirjasto kertoo. Jos rasvamaksa johtuu alkoholin käytöstä, sitä tulee vähentää.